2018-12-16 17:13


Nicușor Constantinescu abandonat complet: toți consilierii județeni au votat azi împotriva lui

 |  14:14
Nicușor Constantinescu abandonat complet: toți consilierii județeni au votat azi împotriva lui
Marius Florian

Vremuri din ce în ce mai grele pentru președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu. Acesta este trimis în judecată în două dosare pentru care, vineri, CJC s-a constituit ca parte civilă!

Este vorba despre dosarele penale nr 4384/118/2015 al Tribunalului Constanța și dosarul penal nr 2596/118/2015 al Tribunalului Constanța. Referitor la al doilea dosar, Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanţa, în aprilie a.c., în stare de arest la domiciliu. Dosarul întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța, arată un prejudiciu de peste 8 milioane de euro judeţul Constanţa.

„DNA ne-a solicitat în legătură cu două dosare care sunt pe rol, dacă CJC se constituie civilă. Noi, la momentul în care am solicitat DNA, dacă ne constituim parte civilă, neavând rechizitoriu și neavând o expertiză, am considerat să se stabilească mărimea prejudiciului, urmând ca noi să ne constituim parte civilă, astfel încât să recuperăm sau nu, dacă se va dovedi că nu există faptă în dauna CJC. Întrucât în rechizitoriu există și raport care stabilește suma respectivă, propunerea este de a ne constitui parte civilă, pentru că dacă nu ne constituim, după aceea, nu ne mai putem constitui pe rol. Și propunerea mea este constituirea ca parte civilă”, a spus vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC, Cristinel Dragomir (foto centru) într-o aproximativă limbă română, în cadrul ședinței de vineri a instituției.

Spre deosebire de situațiile similare precedente, consilierii județeni au răspuns la apel și au votat, cu surprindere, constituirea ca parte civilă. Toți cei 33 de consilieri au votat „pentru”!

DNA: prejudicii de milioane de lei

În dosarul lui Nicușor Constantinescu au mai fost trimişi în judecată Cristian Zgabercea, fostul producător general al TVR, la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie din Constanţa, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu şi Fundaţia Fantasio, au constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada respectivă, Nicuşor Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, ar fi plătit, în mod nelegal, finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de peste 5 milioane lei, se arată în rechizitoriul DNA, din care mai aflăm că finanțarea şi plăţile au fost făcute numai în baza unei hotărâri a CJC, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de peste 13 milioane lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJC, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

Abuz în serviciu în privința elicopterului prăbușit în Siutghiol

Celălalt dosar se referă la elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014, eveniment soldat cu moartea a patru persoane din cadrul SMURD. Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În septembrie a.c., instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei, respingând, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de președintele suspendat al CJC cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, solicitându-se restituirea cauzei la procuror, pentru refacerea urmăririi penale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-18

TAGURI: nicusor constantinescu, parte civila, consiliul judetean constanta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...