2018-12-12 09:47


Noi negocieiri în dosarul nuclear iranian

 |  12:59
Noi negocieiri în dosarul nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Iranul au început vineri noi convorbiri la Viena în vederea unui acord care să permită între altele accesul inspectorilor la bază  militară considerată suspectă.

Pe baza acestui acord, AIEA doreşte să aibă acces la orice bază  militară, individ sau document susceptibil de a o ajuta să clarifice natura programului nuclear iranian.

Marile puteri suspectează Iranul că dezvoltă arma nucleară sub acoperirea programului său civil, ceea ce Teheranul a dezminţit întotdeauna.

Într-un raport din noiembrie, Agenţia a difuzat o listă de elemente ce indicau în opinia sa că Iranul lucrase pentru obţinerea bombei atomice încă înainte de 2003 .

Inspectorii AIEA doresc să ajungă la baza militară Parchin, unde se crede că Iranul că ar fi făcut  teste aplicabile în sectorul nuclear, deşi Teheranul dezminte.

După o reuniune de la mijlocul lunii mai, directorul general al AIEA, Yukiya Amano, a efectuat o vizită la Teheran iar la întoarcere, la 22 mai, a anunţat încheierea foarte apropiată a unui acord, dar de atunci lucrurile au stagnat.

Statele occidentale vor măsuri concrete din partea Iranului, în lipsa acestora, un embargo european asupra petrolului iranian va intra în vigoare la 1 iulie.

Vineri, preşedintele chinez Hu Jintao i-a cerut omologului său iranian Mahmoud Ahmadinejad o abordare 'flexibilă' la viitoarele convorbiri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-09-09

TAGURI: iran, program nuclear, AIEA
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...