2019-03-23 06:42


Noii prefecți: PSD în Ardeal, PNL în județele „roșii”. Guvernul a pornit înlocuirea oamenilor neperformanți lăsați de Ponta

 |  21:01
Noii prefecți: PSD în Ardeal, PNL în județele „roșii”. Guvernul a pornit înlocuirea oamenilor neperformanți lăsați de Ponta

Așa cum puterea a anunțat Puterea, în exclusivitate, deja din 18 ianuarie, sub titlul „Cioloș își pune oameni și la nivel local. Guvernul pregătește epurarea prefecților neperformanți”, joi Executivul a decis înlocuirea a 10 prefecți, „pe baza analizei privind activitatea reprezentanților Executivului în teritoriu”, potrivit unui comunicat de la Palatul Victoria.

Intresant este că în Alba și Bistrița Năsăud sunt numiți doi social-democrați, Cornel Murg, fost președinte al PSD Cugir, respectiv Ovidiu-Victor Frenț, fost vicepreședinte al organizației PSD municipale din Bistrița, ambii urcând de pe poziția de subprefecți. S-ar putea spune că vicepremierul Vasile Dâncu vrea să își pună oameni în județe unde PSD, în mod tradițional, a avut rezultate proaste în alegeri. O excepție este Satu Mare, unde revine Radu Bud, fost prefect de pe vremea Guvernului Tăriceanu. De asemenea, câțiva dintre noii prefecți din județe „roșii” din Muntenia și Moldova, sunt liberali sau apropiați PNL. Astfel, la Argeș vine liberalul Cristian Soare, la Gorj Gheorghe Paraschiv, susținut în anii trecuți de PNL la conducerea finanțelor gorjene. În fine, la Vaslui, prefect va fi Daniel Olteanu, posibil candidat liberal la primăria Bârlad, iar la Iași, pe postul rămas vacant încă din 4 ianuarie 2016, a fost numit Marian Grigoraș, liberal.

Lista schimbărilor

Au fost numiți următorii prefecți: Cornel Murg, în locul lui Gheorghe Feneșer, județul Alba; Cristian Soare, în locul lui Mihail Adrian Oprescu, județul Argeș; Ovidiu-Victor Frenț, în locul lui Ioan Țintean, județul Bistrița-Năsăud; Dan Nechifor, în locul lui Costică Macaleți, județul Botoșani; Mădălina Cochino, în locul lui Nicu Lucian Olteanu, județul Brăila; Antonel Jâjâie, în locul lui Ioan Marinescu, județul Dâmbovița; Gheorghe Paraschivu l-a înlocuit pe Alin Vasile Văcaru, județul Gorj; Radu Bud în locul lui Eugeniu Avram, județul Satu-Mare; Daniel Olteanu, înlocuitor al lui Andrei Puică, județul Vaslui. De asemenea, la Iași, pe locul vacant din ianuarie, a fost numit Marian Grigoraș.

Ce va face Dragnea?

La instalare, premierul Dacian Cioloș pomenea despre necesitatea evaluării administrației pe bază de preformanțe, inclusiv a prefecților. Dar șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a avertizat pe premier, când încă era doar desemnat, că dacă îi schimbă pe oamenii puși de Guvernul Ponta, atunci ar putea apărea „sincope în admininstrație”. „În ceea ce privește prefecții, l-am avertizat (pe premierul Cioloș - n.r.) că există un risc foarte mare că, dacă încep niște schimbări masive în prefecturi, acum, în prag de iarnă, administrația s-ar putea să funcționeze cu foarte mari sincope, în condițiile în care prefecții sunt funcționari publici, nu sunt oameni politici", spunea atunci, Dragnea.

Săptămâna trecută, prin purtătorul de cuvânt Dan Suciu, Executivul a anunțat că urmează înlocuirea unor prefecți, în urma unei analize și că, având în vedere mandatul scurt al al actualului Guvern, noii prefecți vor fi numiți fără concurs.

„A fost o trecere în revistă a activităţii prefecţilor şi o analiză a comportamentului, atât în ceea ce priveşte capacitatea de a reacţiona, cât şi dorinţa de a nu se implica politic în campania electorală. Evaluarea s-a făcut, vor urma în cel mai scurt timp, probabil până la finalul lunii, schimbări care vor viza un număr semnificativ de prefecţi", a spus Suciu.

Gorghiu: evaluarea prefecților să continue

Copreședintele PNL Alina Gorghiu susține că schimbarea unor prefecți, decisă de Guvern, reprezintă un prim semnal pentru depolitizarea administrației și punctează că evaluarea trebuie să continue și să se aplice și altor instituții. "Schimbarea unui număr de prefecți e un prim semnal privind depesedizarea și depolitizarea administrației", a scris Gorghiu joi pe Facebook.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-18

TAGURI: prefecti, psd, ardeal, pnl, guvern, victor ponta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...