2017-01-16 14:49

POLITICA


Noua Constituţie merge mai departe. Cum reacţionează PDL la o decizie a Curţii Constituţionale: „bizară”, „ciudată”, „discutabilă”

 |  19:01
Noua Constituţie merge mai departe. Cum reacţionează PDL la o decizie a Curţii Constituţionale: „bizară”, „ciudată”, „discutabilă”

PDL nu renunţă la intenţia de a modifica legeafundamentală, cu toate că proiectul Băsescu de revizuire a primit o grealovitură la sfârşitul săptămânii trecute. Judecătorii Curţii Constituţionale audecis că varianta preşedintelui conţine mai multe articole care nu respectă constituţia.Decizia este obligatorie, articolele semnalate ca fiind neconstituţionale nemaiputândfi modificate. Democrat-liberalii susţin că vor respecta hotărâreamagistraţilor, dar că vor căuta alte formule de text pentru a-şi impune voinţa.

Magistraţii CurţiiConstituţionale au decis vineri că mai multe articole din proiectulpreşedintelui Băsescu de revizuire a legii fundamentale sunt neconstituţionale.Ridicarea imunităţii parlamentarilor, abrogarea pasajului ce prezumă averea cafiind licită şi exceptarea politicilor fiscale şi bugetare ale Guvernului de lacontrolul judecătoresc sunt printre aceste articole. Până în prezent, TraianBăsescu nu a prezentat nici o reacţie la hotărârea de vineri a CCR. Poziţia luiEmil Boc nu a întârziat să apară însă. „S-a pierdut o bătălie, dar sper că nuşi războiul. Şi când spun asta mă gândesc ca în Parlament să se poată găsi oformulă, ţinând cont de ce a scris CCR în decizie, dar pentru a nu lăsaprezumţia aceasta absolută, pentru că ea practic pune în imposibilitateautorităţile statului să poată confisca averi dobândite ilegal”, a declaratpremierul Emil Boc. Referitor ladecizia Curţii privind imunitatea parlamentară, preşeintele PDL susţine că eciudată, dar că partidul i se va supune ei. „E puţin ciudatăşi discutabilă această decizie a CCR, ca şi comentariu personal. De respectatnu se pune în discuţie, decizia Curţii e obligatorie”, a mai afirmat premierul.

Voinescu: „Imunitatea ca drept fundamental e bizară”

Purtător de cuvânt şivicepreşedinte al PDL, deputatul Sever Voinescu ne-a declarat că decizia Curţiireferitoare la imunitatea aleşilor ca fiind un drept fundamental alparlamentarilor este „bizară”. „În Constituţia României sunt enumerate o seriede articole exceptate de la revizuire. Cum ar fi, de exemplu, drepturilefundamentale ale cetăţenilor. Or, prin decizia de vineri, Curtea vorbeştedespre imunitatea aleşilor ca fiind un drept fundamental al demnitarilor. Ceeace mi se pare de-a dreptul o bizarerie. Acolo unde sunt chestiuni de fond, nuvom opera nici o modificare. Însă, dacă articolele declarate neconstituţionalese referă la procedură, vom găsi alte formulări. Dar mai întâi aşteptăm să vedem motivarea Curţii”, adeclarat Voinescu pentru „Puterea”.

Devine temă de campanie

Eurodeputatul Cristian Preda(PDL) recunoaşte că dacă nu se va reuşi modificarea Constituţiei, eşecul va fifolosit de partidul său drept armă de campanie. „Dacă negociereapropusă de preşedinte pentru revizuire eşuează, viitoarea campanie pentru legislativeva avea ca temă centrală alegerea unui Parlament capabil să ofere o nouăConstituţie. Refuzul de a constituţionaliza într-un fel oarecare rezultatelereferendumului din 2009 va părea şi el o insultă”, susţine Preda pe blogulpersonal.

Decizie controversată?

Constituţia actuală conţine un articol caremenţionează pasajele din legea fundamentală care nu pot fi modificate. Estevorba despre Articolul 152, din care cităm în continuare: „(1) Dispoziţiileprezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şiindivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritateateritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nupot forma obiectul revizuirii. (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fifăcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilorfundamentale ale cetăţenilor sau ale garanţiilor acestora. (3) Constituţia nupoate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi niciîn timp de război”. Decizia devineri a magistraţilor CCR privind introducerea în varianta Băsescu aarticolelor referitoare la ridicarea imunităţii parlamentarilor a fostformulată în felul următor: „Au ca efect suprimarea unuidrept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-seastfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin.(2) din Constituţie”,după cum se aratăîntr-un comunicat remis de CCR. Acesta este pasajul dindecizia Curţii pe care liderii PDL îl consideră „bizar”. Menţionămcă singura instituţie care se poate pronunţa pe constituţionalitatea sauneconstituţionalitatea unui act, fenomen sau acţiune este CurteaConstituţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
20 Iun 2011

Sever Voinescu este eufem istic in exprimare - nim ic bizar ci doar tampit! Cum este posibil sa asoci ezi ca incalcari ale drep turilor si libertatilor c etatenilor propunerile lu i Basescu ? Mi se face gr eata ... in ce hal au aju ns judecatorii din Romani a ...

Adauga un comentariu

Random image