2017-01-17 17:05

POLITICA


Noua formă de control şi guvernare globală pe internet

 |  21:00

Strigătele populare pentru libertate politică au devenit o ameninţare pentru guverne. Ce vor să facă guvernele? Revolta populară împotriva ACTA, SOPA, PIPA au obligat pe cei interesaţi de controlul internetului să caute o nouă linie de atac. Pe 27 februarie va începe la Geneva un "proces diplomatic", care urmăreşte să predea controlul Internetului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Aproximativ 90 de ţări ar sprijini un astfel de proiect.

Mai multe ţări, printre care Rusia şi China, pun presiune pentru ca înţelegerea să fie parafată până la sfârşitul acestui an. Premierul rus Vladimir Putin declara în iunie anul trecut că scopul lui şi al aliaţilor săi este deţinerea unui "control internaţional asupra internetului", prin International Telecommunication Union (ITU), o organizaţie aflată sub auspiciile ONU. ITU are ca scop globalizarea spectrului de frecvenţe radio, tehnologii fără fir de ultimă generaţie, cele de aeronautică şi navigaţie maritimă, sateliţii meteorologici împreună cu internetul. Organizaţia se poziţionează pentru a controla următoarea generaţie de reţele, tehnologie care va înlocui actualul internet liber.

Autorităţile din  China şi Rusia şi aliaţii lor vor să renegocieze tratatul din 1988 care dereglementa şi descentraliza internetul. În acel an, delegaţi din 114 ţări s-au adunat în Australia şi au fost de acord cu un tratat care a stabilit scena pentru liberalizarea telecomunicaţiilor internaţionale. În 1995, la scurt timp după ce a fost privatizat, 16  milioane de oameni foloseau internetul la nivel mondial. Până în 2011, mai mult de două miliarde de oameni erau online, iar numărul lor este în creştere, cu mai mult de jumătate de milion în fiecare zi. Această creştere explozivă este rezultatul direct al faptului că autorităţile nu au intervenit. Accesul la net a oferit o cale rapidă şi fundamentală pentru îmbunătăţirea condiţiei umane, fără asumarea de riscuri şi cheltuieli costisitoare. Mai mult, internetul a ajuns un cadrul de dezbatere, schimb de informaţii şi sprijin. În plus, intrenetul este un creator de locuri de muncă.

Câteva dintre modificările propuse sunt: securitatea online şi confidenţialitatea datelor să fie subiectul unui control internaţional; companiile de telefonie să aibă voie să ceară taxe pentru traficul pe internet "internaţional", cu scopul de a genera venituri pentru bugetul de stat; includerea sub control interguvernamental a mai multor funcţii ale Internet Engineering Task Force, Internet Security şi altor grupuri care să stabilească standarde care să permită funcţionarea internetului. Prin noile reglementări, faţa internetului se va schimba radical, iar ONU va avea puteri nebănuite asupra unei zone care până acum a fost liberă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-29

TAGURI: onu, rusia, china, interent, reglementări, control, putere, itu, libertate, acta, sopa, pipaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image