2017-01-23 18:58


Noua ordine publică naţională. Ce rişti dacă refuzi să te legitimezi, dacă suni insistent la uşa fostei iubite şi dacă faci sex oral în parc

 |  19:20
Noua ordine publică naţională. Ce rişti dacă refuzi să te legitimezi, dacă suni insistent la uşa fostei iubite şi dacă faci sex oral în parc

Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament spre aprobare, românii suntpasibili de amendă sau chiar de închisoare dacă: ţin bâte în maşină, aruncă bunuriîn poliţiştii care îi opresc în trafic, desenează scene vulgare pe amenzi, sunăîn neştire la telefonul sau la uşa fostei iubite, beau bere în gară.

Un grup de 42 de senatori, majoritatea de la PSD, a depusla Parlament un îndrăzneţ proiect de lege care vine să rescrie prevederilelegale în vigoare cu privire la ordinea şi liniştea publică. Documentul abia afost înregistrat la secretariatul Senatului, dar, dacă el va fi adoptat înforma în care a fost propus, lista lucrurilor pe care o persoană fizică sau unajuridică nu va mai avea voie să le facă în spaţiul public va fi mult mai mare.Amenzile propuse sunt şi ele majorate, ajungând până la 3000 de lei pentru ocontravenţie constatată. În cazul infracţiunilor prevăzute de proiectul de lege,încălcarea ordinii şi liniştii publice vă poate aduce pedepse de până la cinciani de închisoare.

Actuala lege a ordinii publice este în vigoare din 1991.Un senator PSD a simţit nevoia, 20 de ani mai târziu de la prima ei adoptare,să aducă în atenţia Parlamentului un nou text de lege, destul de mult modificatşi completat. Adrian Ţuţuianu, autorul proiectului de lege cu privire laordinea publică, scrie în expunerea sa de motive că adoptarea acestui document„nu va genera cheltuieli suplimentare, ci dimpotrivă, va determina un efecteconomic pozitiv, rezultând din aplicarea amenzilor”. Senatorul Ţuţuianu spunecă s-a consultat cu sindicatele poliţiştilor atunci când a elaborat proiectulde lege. Mai mult, el a obţinut şi acordul a 42 de colegi din Senat pentru aputea înregistra textul ca proiect de lege în Camera Superioară aParlamentului.

Diferenţele dintre legea din 1991 şi proiectul actual delege sunt imense. Dincolo de articolul de lege care prevede că „în localurilepublice situate în imobile cu destinaţie de locuinţă sau în imediata vecinătatea acestora, precum şi pe terasele în aer liber, programul muzical poate fidifuzat între orele 9.00 şi 22.00”, articol despre care se vorbeşte deja înpresa ultimelor zile, ziarul „Puterea” a consultat ambele documente şi este înmăsură să vă prezinte principalele contravenţii şi infracţiuni din noul text delege.

Infracţiuni noi (sancţiuni cu închisoare):

1. Deţinerea,fără drept, în vehicule (...) de săbii, cuţite, ori alte obiecte fabricate, oriconfecţionate anume pentru tăiere sau înţepare, bâte, răngi, lanţuri, boxuri,bastoane telescopice sau alte obiecte contondente, precum şi a dispozitivelorcare generează şocuri electrice.

2. Refuzul uneipersoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitimacu actul de identitate, sau de a se prezenta la Poliţie, la cerereapoliţistului (...), a organelor de cercetare penală (...) precedată sau urmatăde un comportament jignitor, nerespectarea indicaţiilor acestora, aruncarea cubunuri, obiecte sau substanţe chimice în aceştia sau în autovehiculele dindotare (...).

3. Săvârşirea deacte de violenţă stradală, de tulburare a ordinii şi liniştii publice, la careau participat mai mult de trei persoane (...).

4. Scrierea decătre contravenient în cuprinsul procesului verbal de contravenţie (...) deinjurii, expresii jignitoare ori desene obscene.

Contravenţii noi (pasibil de amenzi):

1. Hărţuirea uneipersoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uşi sauferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort.

2. Urmărirea şiacostarea unei persoane în locuri publice, dacă este însoţită de gesturi deintimidare ori cuvinte necuviincioase vulgare.

3. Consumul debăuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, pe stadioane, instituţii culturale şide învăţământ, săli de spectacole, unităţi economice, mijloace de transport încomun, autogări, gări şi aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent deforma de proprietate.

4. Solicitareasau primirea de bani, fără drept, pentru a facilita oprirea, staţionarea sauparcarea vehiculelor.

5. Întreţinereade relaţii sexuale de orice fel în locuri publice.

6. Deterioarea,ridicarea sau mutarea fără drept a semnelor sau a indicatoarelor de orientareturistică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image