2017-01-25 01:28


“Noua realitate” a lumii. China va devansa SUA. Politicul şi afacerile şi-au dat întâlnire la Davos

 |  19:07
“Noua realitate” a lumii. China va devansa SUA. Politicul şi afacerile şi-au dat întâlnire la Davos

Criza economică globală a expus faliile din sistemul capitalist. Pedepsiţicu această experienţă, politicienii şi liderii de afaceri recunosc că lumea s-aschimbat, şi o nouă abordare este necesară pentru a obţine o mai mareprosperitate pentru toţi.

Organizatorii din 2011 aiForumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, susţin că tema dinacest an, "Normele comune pentru noua realitate", reflectă aceastăgândire, potrivit CNN. Klaus Schwab, fondatorul WEF, a explicat că această nouărealitate înseamnă înţelegerea impactului globalizării şi internetului."Suntem acum într-o lume complet digitalizată şi o lume completglobalizată, aşa că trebuie să găsim mecanisme şi valori noi care să se ocupede această lume post-digitalizată şi globalizată", a declarat el pentruCNN. WEF are chiar o sesiune intitulată "Confidenţialitate sautransparenţă - dilema WikiLeaks", în condiţiile în care puterea informaţieişi rapiditatea răspândirii ei au luat avânt datorită internetului.

Şomajul şi inflaţia ar trebuie să fie puse într-uncontext cu totul nou. Balanţa puterii economice şi a influenţeiîncepe să încline spre statele emergente, dovadă fiind numărul-record dedirectori de companii din aceste ţări care vor participa la Forumul EconomicMondial de la Davos. Astfel, 365 de directori de companii din Brazilia, Rusia,India, China şi alte state emergente se vor întâlni în această săptămână înstaţiunea montană elveţiană Davos. Aceste ţări au ajutat economia mondială săiasă din recesiune şi vor continua în 2011 să sprijine avansul economic.Potrivit FMI, instituţia financiară estimează că pieţele emergente vor creştecu 6,5% în 2011, în timp ce economiile dezvoltate vor avansa cu 2,5%.

Afaceriledintre cele mai importante state emergente şi cele cu economii dezvoltate sevor înmulţi, în condiţiile în care ţări precum China sau India încearcă să-şiasigure resursele naturale necesare sprijinirii dezvoltării. Produsul InternBrut cumulat al celor mai importante şapte economii emergente îl va depăşi pecel al G7, cele mai mari pieţe industrializate ale lumii, în 2032. Tot atunci, Chinava devansa SUA şi va deveni cea mai mare economie a lumii, potrivitestimărilor. Analiştii anticipează că ţările emergente vor juca un rol major pepiaţa achiziţiilor şi fuziunilor în următorii 5-7 ani. În raportul pe 2011 legat de riscuri, WEF a avertizat căeconomia mondială nu va putea rezista la şocuri suplimentare şi a identificat37 de ameninţări principale la adresa stabilităţii, de la datoria publică şisecuritatea cibernetică la presiunea nesustenabilă asupra resurselor şisecuritatea alimentară. Printre cele mai serioase riscuri economice este crizafiscală în curs de desfăşurare în zona euro - în ţările care au împrumutat şicheltuit dincolo de mijloacele lor, gen Grecia, Irlanda, Portugalia. O altăproblemă este creşterea-record apreţurilor alimentelor la nivel mondial care a determinat revolteîntr-un număr de ţări mai sărace, de la Mozambic la Algeria.

Potrivitanaliştilor, factorii dedecizie vor trebui să "depăşească tendinţele preferenţiale de comportamentfaţă de soluţii imediate, pe termen scurt, dar şi trecerea la gândire pe termenlung", în condiţiile în care secolul21 este ameninţat de diviziuni profunde şi tensiuni în creştere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image