2017-01-24 03:06


Noul avatar al terorismului global. Fundamentalismul creştin a reanimat mişcările de extremă-dreapta

 |  18:11
Noul avatar al terorismului global. Fundamentalismul creştin a reanimat mişcările de extremă-dreapta
Partidele de extremă-dreaptaau câştigat teren în Europa şi, dincolo de ele, grupurile neofasciste şinaţionaliste şi-au consolidat poziţia pe bătrânul continent, inclusiv în Germania, Belgia,Olanda, Italia, Peninsula Scandinavă, Ungaria şi Marea Britanie, arată CNN.Extrema-dreaptă a profitat de resentimentul faţă de „multiculturalism” şi de temerile cu privire la locurilede muncă în contextul crizei economice pentru a renaşte.

Majoritatea celor care fac parte din astfel de grupuri nus-ar gândi la acţiuni precum carnagiul din Norvegia, însă ar înţelege,probabil, manifestul autorului, Anders Behring Breivik, care consideră că „marxismulcultural” a degradat moral Europa. Există mulţi oameni care susţin supremaţiarasei albe şi care subscriu la aceste opinii pe site-uri precum stormfront.org,al cărui moto este „Mândria albă în întreaga lume”. Chiar şi personalităţi politicela nivel mondial au atins astfel de subiecte. Cancelarul german Angela Merkel asurprins când a spus: „Multiculturalismul a eşuat”. Venind de la o ţară care acummai bine de jumătate de secol a ales să rezolve problema străinilor printrimiterea lor în lagăre de concentrare, declaraţia a fost văzută ca un semnalde alarmă.

Partidele de extremă-dreapta

Fără apleda pentruacţiuni apocaliptice,partidele de extremă-dreapta din zona scandinavă au profitat de contextulproblemelor din UE şi au obţinut succesela urne. Partidul Poporului Danez are 25 de locuri în Parlament, Democraţiisuedezi au primit 5,7% din sufragii la alegerile din 2010, iar în Finlanda,formaţiunea Adevăraţii Finlandezi a obţinut un succes important la alegeriledin aprilie, primind peste unul din cinci voturi. Dincolo de zona scandinavă,Frontul Naţional, din Franţa, a câştigat 15% din sufragii în primul tur alalegerilor regionale din martie 2010. Partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy aprimit numai cu 2% mai multe. În Olanda, Geert Wilders, un politician admiratde Breivik, a profitat de pe urma urii faţă de islam, iar formaţiunea sa,Partidul Libertăţii, a devenit a treia forţă din ţară, cu 24 de locuri înParlament. Wilders a comparat Coranul cu Mein Kampf a lui Hitler şi a încercatsă obţină interzicerea sa în Olanda. Iar în 2009, Partidul Naţional Britanic aobţinut suficiente voturi pentru a trimite doi reprezentanţi în ParlamentulEuropean, un rezultat ce a şocat profund instituţiile politice din ţară.

Mişcările subterane deneofascişti

Mişcările subterane de neofascişti şi persoane caresusţin supremaţia rasei albe se dizolvă, se transformă şi se reformează extremde des şi sunt formate, în general, din oameni tineri, cu studii medii, ce aupuţine şanse să îşi găsească un loc de muncă. Ei consideră că vieţile lor au desuferit din cauza unui stat prea deschis, în special faţă de imigranţii dinAfrica şi Asia de Sud. Bande de rasişti din Italia, Polonia şi Marea Britaniesunt organizate, în multe cazuri , în jurul „susţinerii” pentru cluburile defotbal. Ideologii acestor mişcări, asemeni lui Breivik, prezic o apocalipsăeconomică ce va genera rezistenţă armată în Europa. Iar în prezent, ei găsesccu uşurinţă contacte şi întăriri pe site-uri şi forumuri de discuţii. Persoanelede extremă-dreapta au comis numeroase atacuri în Europa, vizând imigranţi,homosexuali sau evrei, dar nici unul nu a avut magnitudinea celui din Norvegia.

Terorismul solitar

Breivik reprezintă avatarul unui nou tipde terorism la nivel mondial - fundamentalismul creştin, apărut ca răspuns laatacurile din 11 septembrie 2001. Fundamentalismul creştin este omologulfundamentalismului islamic. Există două teme-cheie: islamofobia şi ura faţă demulticulturalism, văzut ca arma islamiştilor pentru a invada Europa. Omul carea speriat Norvegia a fost profund influenţat de un mic grup de bloggeri şiscriitori americani, care au avertizat de mai mulţi ani cu privire laameninţarea islamului. Totodată, Breivik a dusideea de terorist solitar la un nou nivel. Teroriştii solitari se comportă ca nişte oameniobişnuiţi, dar care au o percepţie diferită a lumii. Iar internetul joacăun rol-cheie în a le permite acestora să se joace cu ideologia lor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image