2019-01-17 13:44


Noul guvern grec trebuie să respecte acordurile financiare

 |  14:00
Noul guvern grec trebuie să respecte acordurile financiare

Noul guvern grec care va rezulta în urma alegerilor de duminică trebuie să respecte acordurile existente, iar dacă decide să renunţe la programul convenit, acest lucru ar însemna sfârşitul sprijinului financiar, a declarat preşedintele Băncii centrale a Germaniei - Bundesbank, Jens Weidmann, într-un interviu acordat vineri cotidianului grec Kathimerini.

“Punctul cheie este că există un acord pe care toate părţile implicate, inclusiv guvernul grec, l-au semnat. Dacă actualele acorduri pot fi renegociate atunci, de exemplu, şi premierul portughez ar putea să vină şi să spună că are probleme cu implementarea reformelor. Cred că aceasta ar fi o strategie foarte periculoasă deoarece ar afecta ţările care implementează reforme”, a declarat Jens Weidmann.

Potrivit lui Weidmann o prelungire cu un an a actualului program ar fi o “decizie politică” care ar avea consecinţe negative pentru UE, adăugând că zona euro nu poate fi şantajată de o ţară cu riscul contagiunii. “Cine va câştiga alegerile din Grecia este o decizie democratică pe care noi toţi trebuie să o acceptăm. Însă la rândul său noul guvern grec este legat de acordurile existente...Grecia va lua decizii dar va trebui să respecte şi consecinţele. Cu toţii vom fi afectaţi, însă evaluarea mea este că Grecia va suferi cel mai mult”, a spus Weidmann.

Alexis Tsipras, liderul coaliţiei stângii radicale elene SYRIZA a promis joi seară “un guvern al tuturor grecilor începând de luni”, garantând menţinerea Greciei “în Europa şi în euro”, potrivit textului discursului ultimului său miting electoral la Atena. Eventuala victorie a lui Tsipras îngrijorează anumite cercuri din Europa din cauza opoziţiei sale faţă de continuarea măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii ei începând din 2010, debutul declanşării crizei datoriilor, în schimbul împrumuturilor internaţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-30

TAGURI: grecia, acord financiar, alegeri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...