2018-12-16 05:43


Noul lider al tibetanilor este un absolvent de la Harvard

 |  14:56
Noul lider al tibetanilor  este un absolvent de la Harvard
Tibetaniidin întreaga lume l-au ales pe absolventul de drept de la Harvard, LobsangSangay, să le fie lider politic, în urma primelor alegeri după ce Dalai Lama aanunţat că va renunţa la conducerea politică a comunităţii tibetane din exil,relatează The Guradian.

Noulprim-ministru, Lobsang Sangay în vârsta de 42 de ani, a obţinut 27.051 voturi,adică 55 % din totalul electoratului. Unii experţi cred că schimbarea de lideriar putea duce la o poziţionare si mai radicală faţă de autorităţile chineze.Noua poziţie va spori rolul primului ministru şi îi va da puterea de a cereautonomia regiunii faţă de China. Totodată, schimbarea va preîntâpina oposibilă criză de conducere în caz de deces al lui Dalai Lama. Născut într-o aşezarede refugiaţi în India în 1968, Sangay a câştigat o bursă Fulbright la Harvard,unde a obţinut un doctorat în drept. Ca prim-ministru va trebui să se mute dinSUA în oraşul indian Dharamsala, sediul guvernului tibetan în exil, care a fostformat în 1959 după ce Dalai Lama a fugit din Lhasa în urma unei revolte eşuateîmpotriva conducerii chineze.

DeşiDalai Lama a afirmat clar că vrea să renunţe la puterea politică, el rămâneliderul spiritual al tibetanilor. El a declarat în repetate rânduri că îşidoreşte să vadă noi lideri, mai tineri, care să îi reprezinte pe tibetani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...