2017-01-19 11:20

POLITICA


Noul tip de război sub acoperire împotriva Iranului

 |  17:00
Noul tip de război sub acoperire împotriva Iranului

Foşti agenţi ai serviciilor secrete şi experţi americani cred că explozia produsă în luna noimbrie la o bază militară în apropiere de Teheran a fost cauzată de o operaţiune sub acoperire desfăşurată de SUA şi Israel, ca parte a efortului de a submina şi dezactiva programul nuclear iranian, potrivit “Los Angeles Times”.

Explozia de la o bază a Gardienilor Revoluţiei a distrus cea mai mare parte a clădirilor şi a ucis 36 de persoane, între care şi generalul responsabil pentru programele de armament şi fondator al forţelor balistice.  “Los Angeles Times” scrie că misiunea secretă desfăşurată de Washington şi aliaţii săi vizează neutralizarea programului nuclear iranian şi evitarea unui atac aerian al SUA sau al Israelului. ”Aceasta seamănă cu o formă de război a secolului 21”, afirmă Patrick Clawson, director al secţiei Iran în cadrul institutului Washington Institute for Near East Policy. “Pare să existe o campanie de asasinate şi un război informatic, ca şi o campanie de sabotare”, a adăugat el.Astfel de operaţiuni sunt clasificate.

Cotidianul american notează că SUA şi aliaţii lor încearcă de asemenea să frâneze programul militar iranian furnizându-i în secret, ani la rând, piese, planuri sau softuri defectuoase. Nici o dovadă de sabotaj nu a fost scoasă la iveală, dar programul nuclear iranian s-a lovit de obstacole în ceea ce priveşte dezvoltarea sa în ultimii ani. ”Este practic misiunea declarată a diviziei antiproliferare (a CIA) de a face totul pentru a încetini programul iranian de arme de distrugere în masă”, a declarat pentru ziar Art Keller, fost agent al CIA care a lucrat în Iran. Numeroşi experţi occidentali sunt convinşi că inginerii americani şi israelieni au introdus “viermele informatic” Stuxnet în programul nuclear iranian în 2010, care a scos din uz centrifuge destinate îmbogăţirii uraniului.

Iranul ameninţă

Statul major al forţelor armate iraniene a ameninţat că va desfăşura operaţiuni împotriva oricărui “aparat agresor” chiar şi dincolo de spaţiul aerian iranian, după ce a anunţat că a doborât o dronă americană RQ-170.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: CIA, Israel, Iran, program nuclear, război , sabotaj informatic Taguri: SUA, Iran, Israel, războiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image