2017-01-24 09:06


Numele foştilor colaboratori ai KGB din Lituania, publicate pe Internet

 |  13:09
Numele foştilor colaboratori ai KGB din Lituania, publicate pe Internet

Numele a 238 de foşti colaboratori ai KGB din Lituania a fost publicate pe Internet. Pe această listă se află şi fostul ministru de externe Antanas Valionis (2000-2006) şi şeful Departamentului securităţii statului, Arvidas Pocius, care au recunoscut, în urmă cu câţiva ani, că au fost rezervişti ai fostului serviciu de securitate.

Informaţiile conţinute în mii de dosare sovietice, aflate în custodia Centrului pentru cercetarea genocidului şi a rezistenţei, privind numele colaboratorilor, dar şi detaliile privind metodele de recrutare sau tehnicile de interogatoriu folosite de KGB în Lituania, urmează să fie publicate.

De asemenea, autorităţile lituaniene vor sa facă publice şi numele celor care au refuzat să îşi dezvăluie legăturile cu fostul serviciu de securitate.

'Cred că acest proiect va ajuta Lituania să se vindece de boala KGB. Întotdeauna e mai bine să cunoşti adevărul', a afirmat Birute Burauskaite, directorul Centrului, care a precizat că mii de dosare ale KGB vor fi făcute publice în viitorul apropiat. Biografiile şi informaţiile despre operaţiunile ofiţerilor KGB, dar şi ale celor înregistraţi ca rezervişti, dar care nu au recunoscut că au lucrat pentru KGB, se află în aceste dosare. În jur de 1.600 de persoane au vorbit despre trecutul lor după ce, în 1999, Lituania a adoptat o lege prin care toţi foştii agenţi şi informatori aveau la dispoziţie un termen de şase luni pentru a se autodeconspira în faţa unei comisii guvernamentale, în schimbul păstrării confidenţialităţii numelor lor. În pofida angajamentului de confidenţialitate faţă de cei care au făcut astfel de mărturisiri, comisia a dezvăluit ulterior numele acestora şi alte detalii, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-28

TAGURI: Lituania, KGB, dosare, numeleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image