2019-03-24 17:38


O nouă şedinţă de Guvern, a doua din această săptămână, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei OUG privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie

 |  08:18
O nouă şedinţă de Guvern, a doua din această săptămână, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei OUG privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie

Cabinetul Dăncilă se reuneşte din nou în şedinţă, joi, pentru a doua oară în această săptămână, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie. Tot joi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că joi este ultima zi din această vară în care Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă.

Şedinţa Guvernului este programată pentru ora 13.00, conform agendei anunţate de către Executiv, nefiind cunoscută ordinea de zi.

Anunţul convocării şedinţei de Guvern de joi a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, marţi, la finalul primei şedinţei din această săptămână.

 "Tematica şi ordinea de zi o putem comunica doar în ziua şedinţei de Guvern, în funcţie de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare”, a spus Barbu.

Întrebat de ce au loc două şedinţe de Guvern în aceeaşi săptămână, purtătorul de cuvânt a explicat că era urgentă adoptarea unei Ordonanţe privind deşeurile, astfel că s-a convocat o şedinţă în ziua de marţi. 

Cele două şedinţe convocate de Guvern în această săptămână au loc pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie. Joi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că doar astăzi Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă. Conform articolului 115 din Constituţie, "Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă".

Miercuri, premierul Viorica Dăncilă a mers la Palatul Cotroceni, la solicitarea şefului statului. Întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis a durat 40 de minute, niciunul dintre cei doi oficiali nefăcând declaraţii la finalul acesteia.

Guvernul a anunţat, într-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat  pe tema Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program, în comunicatul transmis de Executiv neexistând nicio referire la legislaţia penală. Din partea Administraţiei Prezidenţiale nu a existat nicio informare privind discuţiile dintre preşedinte şi premier.

Informaţiile privind intenţia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea au apărut încă de la sfârşitul săptămânii trecute, dar au fost negate de către liderii coaliţiei de guvernare.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni seară, la TVR; că aceste informaţii au fost “aruncate în presă”, iar “foarte mulţi muşcă subiectul”. Liderul ALDE a afirmat însă că o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnisite şi graţiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Năstase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. “Primul lucru pe care vreau să îl remarc este că această idee a unei amnistii şi a unei graţieri nu ar fi de neconceput. De ce? S-a mai făcut în România, e adevărat, cu foarte mulţi ani în urmă, 2002 sau 2003. O astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. Unii spun că nu este oportună pentru că imediat se personalizeză discuţia şi se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de măsură. Ca să nu lungesc vorba, se spune . Suntem oare capabili să lăsăm această problemă de personalizare o clipă deoparte, nu o excludem din discuţie, şi abordăm puţin altfel problema?”, a declarat Tăriceanu.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat aceste informaţii.

De asemenea, ministrul Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau în avizare o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, a declarat luni seară, la Antena 3, întrebat dacă Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte penale, că ”un moment zero în anul Centenar" ar fi "un moment potrivit pentru toată lumea” şi că o astfel de decizie depinde de premier.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-19

TAGURI: Sedinta de guvern, oug, amnistie,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEGRO
19 Iul 2018

Susotelile de linistire a populatiei privind ordonanata de urgenta privind dezincriminarea faptelor penale ale politicienilor corupti odata cu amnistia generala a infractorilor de rand sunt false. Ei asta au urmarit de un an si jumatate si au uitat de guvernare. Totul il vor lasa astazi, fara drept de apel, pe umerii premierului analfabet (functional) Viorica Vasilica si ai fostului jurist, Tudorel Toader. Pentru ca, in sfanta traditie crestina ei cred ca vor fi iertati. Ca nu stiu ce fac. Din pacate, noua, cetatenilor, ne revine sarcina de a repara ce strica nebunii. Problema este asta. Oare ne vom ridica la exigentele redefinirii unei tari civilizate dupa aceste stricaciuni (ireparabile!)? Caci nimeni nu ne va mai lua in seama. Iar autarhia este doar pentru cei corupti si mai ales slabi la minte. Iar daca nu reactionam hotarat, contondent, chiar, dar in limitele legii, suntem complicii lor! Chiar daca ne mai plangem pe la colturi ca suntem și f... si cu banii luati! Nu ne va mai crede nimeni! Cam aici sta chestia...
ANONIM
19 Iul 2018

Remarcați și faptul că pentru asigurarea echilibrului puterilor în stat și a rolului constituțional al puterii judecătorești, inițiativele legislative parlamentare în domeniul amnistiei și grațierii ar trebui să aibă și aprobarea puterii judecătorești, de la instituțiile reprezentative ale puterii și autorității judecătorești, ÎCCJ, CSM, Ministerul Public ?
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...