2017-01-23 12:37


O “Caravană a eliberării” a plecat spre Tunis pentru a înlătura Guvernul

 |  17:46
O “Caravană a eliberării” a plecat spre Tunis pentru a înlătura Guvernul

Mii de tunisieni, între care numeroşipoliţişti, au manifestat din nou împotriva Guvernului de tranziţie dominat demembri ai fostului regim, în timp ce o "Caravană a eliberării" aplecat din provincie spre Tunis cu scopul de a înlătura echipa de la putere.

Plecaţide la Menzel Bouzaiane, la 280 de kilometri sud de capitală, unde au fostîmpuşcate de poliţie primele victime ale revoltei populare care a antrenat căderearegimului preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, participanţii la marş au ajunsspre seară la Regueb (260 de kilometri sud de Tunis), unde urmau să fiegăzduiţi de populaţie. Scopul este dărâmarea Guvernului, în special miniştriidin RCD (Adunarea Constituţională Democratică), fostul partid al lui Ben Ali.La Tunis, în cea de-a doua zi de doliu naţional, mii de persoane au manifestatîn centrul oraşului, pe bulevardul Habib Bourguiba, în faţa sediuluiGuvernului. Numeroşi poliţişti în civil sau în uniformă au defilat pentru acere un sindicat al poliţiei şi condiţii mai bune de lucru, dar şi pentru acere scuze populaţiei pentru reprimarea "revoluţiei iasomiei".

Promisiunilede ruptură afişate anterior de premierul Mohamed Ghannouchi nu au fostsuficiente, astfel că mişcarea de contestare a continuat în stradă cu o seriede revendicări sociale la Tunis. Încercând să detensioneze situaţia, premierula promis vineri seară că se va retrage din politică după perioada de tranziţie.

Congresulpentru Republică, partidul opozantului istoric Moncef Marzouki, reprezentant alstângii laice revenit marţi din exil din Franţa, doreşte "crearea unuiConsiliu naţional responsabil cu redactarea unei noi Constituţii". Larândul său, liderul mişcării islamiste interzise Ennahdha, aflat în exil laLondra, a declarat că speră să revină "foarte curând" în Tunisia,într-un interviu pentru ediţia de luni a revistei germane Der Spiegel.

Peplan internaţional, premierul tunisian a discutat sâmbătă cu şefa diplomaţieiamericane, Hillary Clinton, şi cu premierul francez, Francois Fillon. Clintonşi-a afirmat "solidaritatea cu poporul tunisian şi sprijinul ţării salepentru noua orientare" a Tunisiei, în timp ce Fillon a exprimat sprijinulFranţei "în toate domeniile". Clinton a "încurajat implementareareformelor şi tranziţia spre o democraţie deschisă", a afirmat, laWashington, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image