2018-12-19 16:08


O nouă “bombă” de la Traian Băsescu

 |  14:34
O nouă “bombă” de la Traian Băsescu

Afirmaţiile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut înaintea plecării sale de sâmbătă spre Bruxelles, atunci cînd a criticat dur „indecizia” liderilor europeni, au declanşat reacţii din partea clasei politice din România. Dacă în coaliţia de guvernare anumite voci susţin declaraţiile preşedintelui, Opoziţia vede lucrurile din alt unghi şi le consideră ca fiind o încercare de a „solidariza naţiunea invocând adversari externi”.

 

Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat că opinia preşedintelui este pe deplin justificată şi o susţine. “În niciun caz nu pot interpreta această declaraţie ca un atac dur la adresa liderilor europeni ci ca pe un apel extrem de serios pe care şeful unui stat european îl face în sensul constientizării unei situaţii cu subiect şi predicat”, scrie Diaconescu pe blogul personal. Fostul ministru de externe consideră că “ceea ce spune preşedintele Traian Băsescu este un apel la solidaritate şi decizie imediată faţă de o anumită stare de neîncredere alimetată de amânarea luării unei decizii cu privire la criza din Grecia de către liderii din zona Euro”. Senatorul conservator Dan Voiculescu are o cu totul altă părere. El spune că “declaraţiile ostile la adresa partenerilor europeni” ale şefului statului nu au alt scop decât să proiecteze în exterior responsabilitatea pentru “dezastrul economic şi social intern” din România. “Traian Băsescu şi-a epuizat toate resursele de credibilitate internă şi externă. Izolat şi dispreţuit pe plan european, patronând autoritar un regim politic care a distrus economia naţională, preşedintele a intrat în etapa “agenturili străine”: proiectează în exterior responsabilitatea pentru dezastrul intern”, scrie Voiculescu pe blogul său.

 

Părerile analiştilor

 

Sociologul Vasile Dâncu a catalocat declaraţia preşedintelui drept una “curajoasă”. “Trebuie să mai spunem şi adevărul. Preşedintele Băsescu face şi declaraţii mai puţin diplomatice, fără strategie, dar trebuie să spunem şi adevărul, nu să stăm mereu în genunchi”, a declarat Dâncu pentru “Puterea”. El a precizat că gestul făcut de şeful statului ar trebui urmat şi de alţi politicieni. O altă perspectivă asupra afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu o are analistul politic Bogdan Teodorescu. “Declaraţia preşedintelui a fost făcută pentru a deveni o ştire tare care să acopere Consiliul Naţional al PSD, care a fost un succes”, a precizat Teodorescu pentru „Puterea”. El a adăugat că România de multă vreme nu mai este luată în seamă în discuţiile liderilor europeni, iar cauza o reprezintă diplomaţia română, reprezentată de preşedintele României şi ministrul de externe.

 

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur „indecizia” liderilor europeni, care afectează din punct de vedere financiar şi România. Înainte de plecarea sa la Bruxelles, unde urmează să participe la Consiliul European de toamnă, şeful statului a avertizat că „România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro”.

 

Preşedintele a spus că România are obligaţia să le spună colegilor din UE că şi-a făcut datoria, dar nu mai poate susţine şi lipsa de decizii la nivel UE. "Degeaba se formează un club elitist al celor din zona euro, că economia României este foarte legată de ceea ce se întâmplă în zona euro. Ei nu pot face abstracţie că statele non-euro sunt profund afectate de indeciziile din zona euro", a mai spus Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-14

TAGURI: Traian Basescu, Cristian Diaconescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...