2017-01-18 05:59

POLITICA


O palmă pentru Traian Băsescu de la fostul ministru de interne. Ioan Rus: ''Cu Adrian Năstase preşedinte şi PSD la guvernare, aveam regiuni europene din 2005''

 |  20:22
O palmă pentru Traian Băsescu de la fostul ministru de interne. Ioan Rus: ''Cu Adrian Năstase preşedinte şi PSD la guvernare, aveam regiuni europene din 2005''
Fostul ministru de interneşi al administraţiei Ioan Rus susţine într-un interviu acordat ziarului“Puterea” că nu există voinţă în clasa politică pentru reorganizarea administrativăa ţării. El crede că este nevoie de odezbatere amplă pe această temă pentru ca oamenii să înţeleagă ce beneficii voravea după apariţia regiunilor de dezvoltare şi dispariţia judeţelor. Ioan Rus asubliniat că dacă PSD şi Adrian Năstase ar fi condus ţara din 2005 proiectulera finalizat până în acest moment. Declaraţia sa vine ca o palmă pentrupreşedintele Traian Băsescu, acesta vorbind ieri despre nevoia de reorganizareadministrativă a ţării.

P: Preşedintele Traian Băsescu a vorbit ieri desprenecesitatea reorganizării administrative. Ca fost ministru de interne şi al administraţiei,cum vedeţi că trebuie făcută reorganizarea administrativă?

Ioan Rus: Nevoia uneireorganizări administrative a României există, respectiv o unitateadministrativă ca să fie eficientă prin ea însăşi are nevoie de o anumităsuprafaţă, o anumită populaţie, o repartizare a activităţii industriale,agricole etc. În România o astfel de reîmpărţire ar presupune 15 regiuni dedezvoltare. Actuala structură, cu cele opt regiuni de dezvoltare, este una pursimbolică, ele nu au nici un fel de atribuţii, nu au nici un fel de eficienţă.

P: Dacă vor apărea regiunile, vor dispărea judeţele. Cuce îi ajută acest lucru pe oameni?

I.R.: Dacă vorapărea regiunile, vor dispărea structurile de acum. În fiecare regiune vei aveaConsiliul regiunii, Prefectură. Acum avem costuri prea mari, raportate la opopulaţie prea mică. Trebuie discutat în termeni de eficienţă administrativă şieconomică. Să ai un PIB al regiunii care să-ţi permită să-ţi facă singur unpod. Cel care conduce regiunea are venituri mult mai mari la dispoziţie, are unPIB al zonei respective, care îi dă posibilitatea să finanţeze proiecte maimari sau să cofinanţeze alături de fonduri europene şi proiecte mari, nu doarproiecte de nivelul podeţ la mine în sat peste un pârâu. Dacă ai o regiune numai trebuie să armonizezi interese mărunte ale unor comunităţi. Acum, spreexemplu, dacă vrea Teleormanul ceva poate nu vrea Ilfovul şi tot aşa.

P: Dacă vor dispărea multe funcţii de preşedinţi deConsiliu Judeţean, credeţi că acest proiect va fi susţinut şi de clasapolitică?

I.R.: Clasapolitică niciodată nu va dori acest proiect, dar până la urmă va trebui să netrezim şi să ne dăm seama că în termeni de eficienţă regiunea europeană desprecare vorbim este necesară. În Europa, regiunea este un teritoriu care are unanumit PIB, raportat la o anumită populaţie şi apoi raportat la o anumităstructură economică. Şi atunci acea regiune are capabilitatea de a fieficientă, să genereze proiecte unitare, sociale, economice. Are capacitatea dea se descurca. La noi sunt foarte multe judeţe care nu sunt eficiente. Trebuiesă modernizăm statul cu ceea ce este consacrat în Europa. Nu este o chestiunesimplu de rezolvat. Vor trebui să fie 15 Curţi de Apel, 15 Unităţi de CrimăOrganizată, 15 ENEL-uri, 15 Distrigaz şi tot aşa. Dar acest lucru nu se poateface mâine-dimineaţă. Este nevoie de timp fizic. Un guvern deştept naşte acesteinstituţii. În momentul în care decizi administrativ, birocratic regiunea Clujare următoarele a, b, c, d. Între timp, acolo creezi structurile necesare ca săpoţi funcţiona. Ai Curte de Apel la nivelul acelei regiuni, Poliţie,Jandarmerie, Finanţe etc. pentru ca oastfel de decizie să nu bulverseze viaţa comunităţilor. Este nevoie ca neuroniicelor care conduc să fie în interiorul cutiei craniene pentru ca să lucreze.

P: Are vreun partid de câştigat sau de pierdut dacă sereorganizează administrativ ţara?

I.R.: Noi trebuiesă discutăm în termeni de eficienţă, nu cine are de câştigat din punct devedere politic. Trebuie să ne punem întrebarea „cine câştigă din punct devedere economic?”. Păi câştigăm noi toţi. Acesta este un interes politic alfiecăruia care are în minte să facă un minim de politică.

P: Totuşi tema reorganizării administrative a fost adusăîn discuţie de multe ori, dar nu s-a făcut nimic. De ce? În plus, este nevoiede o modificare a Constituţiei.

I.R.: Prima datătrebuie să explicăm poporului de ce gândim să facem ceva, de ce aşa şi nu aşa.În urma unei dezbateri publice complexe cu argumente pe masă, în şase luni sauun an, termini de dezbătut şi apoi supui problema unui referendum.

„Nu este o dezbatere serioasă în clasa politică”

P: Vedeţi această dezbatere serioasă în clasa politică?

I.R.: Nici vorbă.

P: Credeţi că oamenii au fost informaţi despre ceea ceimplică reorganizarea administrativă?

I.R.: Nu. Nu aexistat nici un fel de dezbatere publică în acest moment. Aici e vorba deviziune sistemică şi acţiune sistematică, nu este o temă pe care să o lansezişi apoi să aştepţi ceva. Poate astăzi nu au avut alt subiect de discuţie şi aulansat tema reorganizării administrative şi scăpăm de alte teme pentru două-treizile.

P: Este posibil să avem acel referendum despre carevorbeaţi până în 2012?

I.R.: Nu cred.

P: Dar totuşi se vorbeşte despre un referendum laalegerilor locale pentru modificarea Constituţiei. Aceasta însă va conţine şiproblema regiunilor de dezvoltare.

I.R.: În acestmoment cred că se caută teme ca să se paraziteze alegerile locale, decât să serezolve vreo problemă. Dacă nu vrei să parazitezi alegerile locale saualegerile cu alte teme pentru a-ţi fi mai uşor să le manipulezi, atunci trebuiesă faci o dezbatere amplă înainte. Nu trebuie să-l impui, pentru că pare că aitentaţia de a manipula. Dacă lumea este de acord, poţi face referendumul şi deRevelion, dar trebuie să fie o necesitate.

„Poporul nu ştie ce beneficii sunt”

P: Dacă aceste regiuni înseamnă un beneficiu pentruoameni, de ce nu se fac?

I.R.: Poporul nuştie ce să decidă. Nu ştie ce beneficii sunt. Este nevoie de luni bune dedezbatere ca să apară necesitatea obiectivă a acestei reorganizări. Să nu spunăcei din Arad, „cum mă, să mă conducă cei din Timişoara” sau invers. Până nuexplici tuturor că este mai bine aşa, nu ai cum să începi să faci. Cum să te înfrăţeşticu regiunile europene ca judeţ? Ceilalţi au costum şi cravată, eu am pantaloniscurţi. O regiune este mult mai greu de controlat, este mai greu să aparăbaronii locali. Totul este mult mai greu. Şi atunci nu vrea nimeni. În acestmoment, noi băltim cu toţii, bălteşte societatea, bălteşte economia, bălteşteGuvernul şi sunt unii cărora le place ca puiului de bivol în baltă, şi atuncibăltim cu toţii. Din păcate, cei din jurul nostru nu băltesc şi se duc şi facce trebuie. În loc să scădem decalajul dintre noi şi ei, îl creştem.

„Ne ucide cotidianul, Iri şi Moni”

P: În discuţiile pe care le-aţi avut cu preşedintele PSD,Victor Ponta, aţi vorbit despre acest proiect?

I.R.: Ştie căeste nevoie de un astfel de proiect. Acest subiect aparţine ca şi lansarePuterii, nu Opoziţiei. Victor Ponta este preocupat însă de acest subiect, darpe noi ne ucide cotidianul, ne preocupăm de Iri şi de Monica şi alte lucruri.

P: Orgoliile pot bloca acest proiect?

I.R.: Existăinstituţia negocierii întotdeauna. În Polonia când s-a făcut acest lucru aieşit cu manifestaţii de stradă şi cu urlete şi ţipete.

P: Au evitat politicienii un astfel de subiect delicat şipe fondul crizei economice?

I.R.: Această temăar fi fost rezolvată în 2005 dacă Adrian Năstase ajungea preşedintele României,iar PSD prelua guvernarea. Chiar dacă tema este benefică, este greu de explicatîn perioadă de criză.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image