2017-01-21 12:44

POLITICA


Oamenii de ştiinţă avertizează: ''O Katrina solară globală'' ar duce la un dezastru economic

 |  18:10
Oamenii de ştiinţă avertizează: ''O Katrina solară globală'' ar duce la un dezastru economic

Săptămâna trecută, soarele a trimis cel mai puternic semnal luminos de patru ani - şi oamenii de ştiinţăsunt în alertă. Potrivit acestora, sistemele GPS şi reţele de energie electrică sunt tot mai vulnerabile ladaune din cauza turbulenţelor solare. În cadrul întrunirii anuale de laWashington, “American Association for the Advancement of Science”, speciliştiidin SUA şi Marea Britanie au avertizat că deviza de acum înainte trebuie să fie“Anticipaţi şi pregătiţi-vă!”, deoarece Soarele a intrat într-un maxim deactivitate în cadrul actualului ciclu solar, care este de aşteptat să aibă loc în 2013, arată cotidianul britanicThe Guardian.

Ameninţarea de furtunisolare, care ar putea face ravagii în sistemele electronice din lume, trebuiesă fie luate mai în serios, a avertizat un şef al guvernului britanic. Ofurtună solară puternică ar putea afectasateliţi şi reţelele de alimentare în jurul lumii, ducând la o "Katrinaglobală" care ar costa economiile din lume peste 2.000 miliarde de dolari, potrivit analiştilor.

O furtună magnetică începe cu o erupţie solară de gaz ultrafierbinte,particulele încărcate electric intrând în atmosfera Pământului după aproximativ20-30 de ore de la erupţie şi provocând haos electromagnetic. O furtună mai severăpoate întrerupe sistemele de comunicaţie prin sateliţi pentru mai multe ore sausă defecteze în întregime unele dintre componentele acestora. La sol,fluctuaţiile magnetice puternice produc căderea liniilor de tensiune,întrerupând reţeaua de curent electric, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în Quebec,în 1989. ”Cea mai mare parte din tehnologia noastră este mult maivulnerabilă în prezent decât era în urmă cu zece ani”, a afirmat specialistaJane Lubcenco, şefa US National Oceanic and Atmospheric Administration. Acum lumea este mult mai dependentă de poziţionareaglobală a sistemelor de sateliţi, de reţelele de telefonie mobilă care depindde semanale ultraprecise ale GPS pentru coordonarea lor.

Ceamai severă furtună solară, care a ruinat nou-instalata reţea de telegraf, s-aprodus în 1859, în cadrul unui alt ciclu solar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image