2017-01-17 13:09

POLITICA


Obstacol pus de Turcia. Rusia ar putea renunţa la proiectul South Stream

 |  20:37
Obstacol pus de Turcia. Rusia ar putea renunţa la proiectul South Stream

Rusia ia în considerare posibilitatea renunţării la proiectul de gazenaturale South Stream dacă acesta se loveşte de obstacole de netrecut. În acestmoment, autorităţile ruse analizează mai multe posbilităţi - scădereacosturilor proiectului South Stream sau înlocuirea sa cu un proiect pentrufurnizarea de gaz natural lichefiat către Europa, a declarat vicepremierul rusIgor Secin, citat de Kommersant.

South Streamar urma să transporte gaz rus către Europa, pe sub MareaNeagră, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei, ce ar urma să aibă o lungime de900 de kilometri şi să devină operaţională în 2015, este de 63 de miliarde demetri cubi anual. Dar Turcia este reticentă în a permite Rusiei construireaunei secţiuni a gazoductului în zona sa economică din Marea Neagră. Potrivitautorităţilor de la Ankara, Gazprom,compania care dezvoltă South Stream, nu a adus dovezi privind sustenabilitatea proiectuluişi nu a aprobat încă construcţia. Negocierile continuă. "Gazprom şiguvernul studiază în prezent diferite opţiuni care ar permite minimizareacheltuielilor pentru implementarea proiectului South Stream", a declaratSecin, după discuţiile dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierulturc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova. "O opţiune privind construirea uneifabrici de gaz natural lichefiat la MareaNeagră ar putea fi adăugată sauar putea deveni o alternativă la conductă", a adăugat el, precizând că fabricaar putea fi construită în nordul Rusiei, în apropiere de zăcămintele de gaz dinpeninsula Yamal. Totodată, Secin a adăugat că Rusia nu înţelege de ce Turciaeste reticentă să aprobe proiectul.

Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria,Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru a construi sectorul terestru algazoductului, dar este nevoie în continuare de aprobarea Turciei pentru aconstrui sectorul submarin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image