2016-12-03 15:57

POLITICA


Occident versus Iran: joc de sumă zero

 |  21:00
Occident versus Iran: joc de sumă zero

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat în mod oficial un embargo împotriva Iranului.Sancţiunile implică interzicerea imediată a tuturor contractelor petroliere cu Iranul, în timp ce contractele existente vor fi onorate până la 1 iulie. Pe fondul tensiunilor, SUA, Marea Britranie şi Franţa au trimis nave de război în Golful Persic.

Decizia UE de a nu mai cumpăra petrol iranian va afecta economia republicii islamice, dar nu o va distruge, scrie BBC. Iranul vinde cea mai mare parte a petrolului său unor ţări din Asia. Astfel că, în prezent, UE şi SUA depun eforturi pentru a convinge ţările asiatice să îşi reducă achiziţiile. Dar, chiar dacă economia iraniană va avea de suferit, programul nuclear este o chestiune de mândrie naţională şi, în cele din urmă, de securitate naţională.Iranul a văzut căderea regimurilor din Irak şi Libia şi a luat act de faptul că supravieţuirea îi poate fi asigurată de armele nucleare, aşa cum s-a întâmplat cu Coreea de Nord. În aceste condiţii, se poate imagina că autorităţile iraniene ar fi dispuse să absoarbă pierderi economice considerabile pentru a continua efortul privind dezvoltarea capacităţii sale nucleare.

Paradă de nave prin Ormuz

Teheranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz, blocând o parte importantă a exporturilor globale de petrol, în replică la sancţiunile occidentale vizând ţiţeiul iranian. În context, aliaţii s-au decis să dea un semnal Teheranului trimiţând  şase nave de război în zonă. Portavionul american USS Abraham Lincoln a trecut prin Strâmtoarea Ormuz şi a intrat în Golful Persic, în pofida ameninţărilor iraniene.  Portavionul a fost însoţit de nave de război britanice şi franceze. Trecerea lor comună prin strâmtoare este neobişnuită. Flotila e trecut la câteva mile de coasta iraniană.  SUA au în prezent două portavioane în Golf - USS Abraham Lincoln şi USS Carl Vinson. Iranul a avertizat SUA să nu trimită încă un vas de război în zonă. Un oficial a negat că ar fi vorba de o mişcare provocatoare destinată să crească presiunea asupra Iranului. Toate navele de război americane desfăşurate în Golf, Marea Roşie şi Oceanul Indian sunt controlate de către flota a cincea americană cu sediul central în Bahrain.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: Iran , embargou, Ormuz, petrol, UE, SUA, nave război, USS Abraham Lincoln, arme nucleareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIN
04 Feb 2012

de ce joc cu suma zero?

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Mapn majorează îndemnizațiile pentru veteranii de război Guvernul a adoptat, marți, o ordonanță de urgență prin care cuantumul îndemnizațiilor lunare... 29 Noi 2016 | (0)
Petrolul se va termina începând din 2035, iar gazele zece ani mai mai târziu Producția de țiței va scădea lent în perioada 2030-2050, existând chiar posibilitatea ca,... 16 Noi 2016 | (1)