2017-01-23 08:39


Occident versus Iran: joc de sumă zero

 |  21:00
Occident versus Iran: joc de sumă zero

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat în mod oficial un embargo împotriva Iranului.Sancţiunile implică interzicerea imediată a tuturor contractelor petroliere cu Iranul, în timp ce contractele existente vor fi onorate până la 1 iulie. Pe fondul tensiunilor, SUA, Marea Britranie şi Franţa au trimis nave de război în Golful Persic.

Decizia UE de a nu mai cumpăra petrol iranian va afecta economia republicii islamice, dar nu o va distruge, scrie BBC. Iranul vinde cea mai mare parte a petrolului său unor ţări din Asia. Astfel că, în prezent, UE şi SUA depun eforturi pentru a convinge ţările asiatice să îşi reducă achiziţiile. Dar, chiar dacă economia iraniană va avea de suferit, programul nuclear este o chestiune de mândrie naţională şi, în cele din urmă, de securitate naţională.Iranul a văzut căderea regimurilor din Irak şi Libia şi a luat act de faptul că supravieţuirea îi poate fi asigurată de armele nucleare, aşa cum s-a întâmplat cu Coreea de Nord. În aceste condiţii, se poate imagina că autorităţile iraniene ar fi dispuse să absoarbă pierderi economice considerabile pentru a continua efortul privind dezvoltarea capacităţii sale nucleare.

Paradă de nave prin Ormuz

Teheranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz, blocând o parte importantă a exporturilor globale de petrol, în replică la sancţiunile occidentale vizând ţiţeiul iranian. În context, aliaţii s-au decis să dea un semnal Teheranului trimiţând  şase nave de război în zonă. Portavionul american USS Abraham Lincoln a trecut prin Strâmtoarea Ormuz şi a intrat în Golful Persic, în pofida ameninţărilor iraniene.  Portavionul a fost însoţit de nave de război britanice şi franceze. Trecerea lor comună prin strâmtoare este neobişnuită. Flotila e trecut la câteva mile de coasta iraniană.  SUA au în prezent două portavioane în Golf - USS Abraham Lincoln şi USS Carl Vinson. Iranul a avertizat SUA să nu trimită încă un vas de război în zonă. Un oficial a negat că ar fi vorba de o mişcare provocatoare destinată să crească presiunea asupra Iranului. Toate navele de război americane desfăşurate în Golf, Marea Roşie şi Oceanul Indian sunt controlate de către flota a cincea americană cu sediul central în Bahrain.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: Iran , embargou, Ormuz, petrol, UE, SUA, nave război, USS Abraham Lincoln, arme nucleareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIN
04 Feb 2012

de ce joc cu suma zero?

Adauga un comentariu

Random image