2017-01-22 01:51

POLITICA


Oferta Germaniei pentru Europa

 |  21:00
Oferta Germaniei pentru Europa

Europa intră într-o săptămână de iad, crucială pentru viitorul UE. Există puţine speranţe de stabilizare financiară cu excepţia cazului în care Banca Centrală Europeană va juca rolul de creditor de ultimă instanţă. Dar Germania se opune şi prescrie din nou rigoare şi austeritate partenerilor săi. Iar dominanţia absolută a cancelarului german şi caracterul său inflexibil  enervează o bună parte a continentului.

Contrar a ceea ce se raportează, cancelarul Merkel nu propune o uniune fiscală. Ea propune un club de austeritate, comentează „Finacial Times”. Scopul este de a pune în aplicare o austeritate pe termen lung, cu normele impuse asupra bugetelor stipulate cu stricteţe în constituţiile tuturor statelor europene. Înţelegerea ar urma să fie însoţită şi de sancţiuni automate pentru oricine iese în afara angajamentelor asumate, în timp ce cancelarul german respinge soluţia eurobondurilor pe motiv că acestea reduc presiunile impuse disciplinei financiare. Înţelegerea e simplă: clubul austerităţii - sau al „mizeriei”, după cum notează „Finacial Times” că ar putea fi numit - va reuni în jurul Germaniei pe oricine doreşte să-i stea alături, cu tot ce va presupune acest lucru, cel mai probabil sprijinul BCE acordat economiilor naţionale. În schimb, guvernelor li se va cere să dovedească abilitatea de stimulare a economiilor.

„Învăţătoarea Merkel” devine iritantă

Atitudinea Germaniei faţă de rezolvarea crizei este tot mai mult tratată cu aciditate de mass-media din ţări precum Marea Britanie, Spania, Grecia sau Franţa. Recent, presa germană s-a aliniat criticilor politicii conduse de cancelarul german, publicaţia „Der Spiegel” desfiinţând într-un articol intitulat „Învăţătoarea Europei” măsurile anticriză şi aroganţa germană. „Germanii ştiu totul şi ceva în plus”, susţine autorul articolului, ziaristul şi filosoful Georg Diez. Opoziţia socialistă din Germania a criticat vehement tentaţia guvernului condus de Merkel de a deveni „învăţătorul altor ţări”. Fostul cancelar al socialiştilor, Helmut Schmidt a avertizat că printr-o astfel de atitudine este pus în pericol însuşi proiectul european, acesta afirmând că, „în ultimii ani, au apărut numeroase îndoieli privind constanţa politicii germane”.

Chiar dacă Merkel a respins de fiecare dată orice fel de aluzii legate de tentaţia de a conduce Europa, discursul său nu a reuşit să convingă. Cancelarul german şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au început luni o nouă întrunire pentru a se pune de acord asupra „refondării Europei”, iar cel mai probabil ceilalţi parteneri europeni nu vor trebui decât să se conformeze consensului franco-german la summitul de la Bruxelles de la sfârşitul săptămânii. În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă restul Europei va accepta propunerea „clubului de austeritate”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: oferta germaniei, europaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image