2018-07-16 04:11


OGLINDA CU TREI FEŢE ŞI NOUL CHIP AL PDL. Blaga – Udrea – Macovei, pe ultima sută

 |  21:00
OGLINDA CU TREI FEŢE ŞI NOUL CHIP AL PDL. Blaga – Udrea – Macovei, pe ultima sută

Cursa pentru președinția Partidului Democrat Liberal a intrat în linie dreaptă, deocamdată fiind anunțați trei candidați, fiecare cu pretenții în partid. Vasile Blaga, actualul președinte, vine cu un mesaj de unire și anunță că va fi un lider pentru toți PDL-iștii, care luptă pentru unitatea și relansarea partidului. Un mesaj ceva mai nuanțat are Elena Udrea, care cere responsabilități, vrea recunoașterea rezultatelor sale electorale prin obținerea șefiei partidului, promite și ea revenirea partidului în prim-planul scenei politice. În fine, Monica Macovei și „Reformiștii” din jurul ei anunță despărțirea de FSN-iști, reforma partidului și reconstruirea încrederii electoratului în PDL prin îndepărtarea pieselor învechite sau corupte.  

Elena Udrea

Născută în 1973 (Buzău), Elena Udrea a absolvit Dreptul la Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. În 2002 a devenit consilier juridic pe lângă PSD, dar apoi a intrat în PNL. A fost aleasă consilier general al Capitalei pe listele  Alianţei D.A., apoi a fost consilier de stat la Cancelaria preşedintelui României.

Din 2008 a devenit deputat PDL şi ministru al Turismului. Apoi, a fost ministru interimar al Mediului (2009) şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (2009-2012). În decembrie 2012 a câştigat, din nou, un loc de deputat. În PDL a fost secretar executiv, vicepreşedinte şi şef al PDL Bucureşti 2010-2012. După alegerile din 2012 a demisionat din funcţiile deţinute în partid.

Averea Elenei Udrea este destul de importantă, jumătate-jumătate cu soţul său, Dorin Cocoş. E vorba de şapte terenuri intravilane, în Bucureşti şi Ilfov, o casă în Pipera, două apartamente şi o clădire cu patru etaje în Capitală. La maşini este modestă: Fiat 500 (2012) şi Mercedes (2005). Detine bijuterii declarate de 50.000 de euro, iar bani în conturi (total): 1.416.797 de lei şi 511.889,72 de euro.

 “Afacerile cu statul” ale cuplului Udrea-Cocoş, vehiculate în presă, încep cu firma Dalli Exim SRL, care, prin licitaţie, a devenit administrator al unor parcări din Capitală. Dalli Exim a avut o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei anual. Cabinetul de avocatură al Elenei Udrea a adus şi el bani. RAA-PPS a declarat contracte de consultanţă juridică între 2003-2004 cu firma lui Udrea de 235.000 de lei, atribuite fără licitaţie. În 2008, avocata a anunţat că a returnat banii încasaţi de la RAA-PPS, mai puţin taxele şi impozitele.

Un alt domeniu în care una dintre firmele lui Dorin Cocoş  (Clamari Trading Impex SRL) a avut contracte cu statul este cel al consumabilelor medicale. Prin licitaţie deschisă, firma a câştigat un contract cu Spitalul de Urgenţă Floreasca -  24 de milioane de lei şi unul cu Institutul Clinic Fundeni, de 8,66 milioane de lei. În fine, contracte de circa două milioane de lei a avut şi cu Spitalul Militar Central.

Gala Buteeste un alt scandal legat de Udrea. Ministerul condus de ea a contribuit cu aproape două milioane de euro la acest eveniment sportiv, pentru promovarea României. Dar, Departamentul de Luptă Anti-Fraudă a declanşat o anchetă din care a rezultat că banii au fost cheltuiţi doar în proporţie de 1,13% pentru promovarea României. DNA a declanşat o anchetă. În plus, firma lui Rudel Obreja care s-a ocupat de eveniment a fost selectată prin negociere directă.

Vasile Blaga

Vasile Blaga a fost director general al Întreprinderii Mecanice din Ștei, înainte de ’89. După Revoluție, s-a băgat în politică, fiind președintele CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale) Ștei şi vicepreședinte al CFSN Bihor până în anul 1991, apoi președinte al FSN Bihor.

A fost deputat FSN de Bihor în primul Parlament post-decembrist (1990-1992) și prefect de Bihor (1992-1993). Membru fondator al PD, în 1991, a condus organizația bihoreană până în 1997. Blaga a fost expert parlamentar între 2000 şi 2004, iar din 2001 a fost ales președinte PD București și vicepreședinte pe probleme organizatorice al partidului.

În cabinetul Tăriceanu a fost ministrul Afacerilor Interne (până în aprilie 2007).

În guvernul PDL-PSD din 2008 a fost ministrul Dezvoltării Regionale, apoi, după plecarea PSD, a redevenit ministru de Interne. Senator de București din 2004, Blaga a fost ales, cu emoții în 2012, într-un colegiu din Timiș. S-a spus că PDL a făcut o rocadă de voturi pentru alegerea sa, în detrimentul a doi candidaţi într-un colegiu la Cluj: Daniel Buda şi Adrian Papahagi. Din 2011 a fost președintele Senatului, până în vara lui 2012, iar din iunie anul trecut este președintele PDL.

Unul dintre reproşurile care i se fac este acela că, atunci când era ministru de Interne, soția sa a fost numită şef al Direcției Juridice și de Control din Ministerul Educației.

Averea este consistentă: două terenuri, o casă în Oradea(346 mp) și un apartament (209 mp) în București, un BMW din 2001, conturi în valoare de aproximativ 214.000 lei și 12.000 de euro. Mai are o serie de plasamente financiare (acțiuni) la câteva firme și la SIF Banat-Crișana.

Este acuzat de faptul că firma de pază a ginerelui său a avut mai multe contracte cu companii de stat (total peste 10 milioane de lei pe an), iar în 2010 a semnat un contract cu Compania Naţională a Huilei Petroșani în valoare de 36 de milioane de lei.

I s-a reproşat implicarea într-un scandal de corupție în Vama Bihor, pe care a condus-o la un moment dat. De atunci ar data şi relaţiile sale apropiate cu unii fruntaşi ai PSD. Acționar la Petrolsub, Blaga a mai fost acuzat și de favorizarea, împreună cu Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, a unor traficanți de produse petroliere, printre care ar fi fost și un fin al său.  

Monica Macovei

Monica Macovei a fost procuror între 1983 şi 1997. Până în 1990 a instrumentat dosare din domeniul transporturilor. Apoi a lucrat la cercetări penale și, în 1993, a ajuns la Parchetul General. În 1994 a primit o bursă la New York, unde a obținut un titlu de Master în Drept pe subiectul drept constituțional comparat.

În 1997 a demisionat din procuratură și a lucrat ca avocat în Baroul București. Dar a fost în paralel și consilier pentru diverse instituții naționale și internaționale printre care Consiliul Europei, Federația Internațională Helsinki, UNDP. Între anii 1994 şi 2004 a fost consultant la Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinchi (APADOR-CH).

În 2004 a fost numită, la propunerea PD și a lui Traian Băsescu, deși nu era membră a vreunui partid, ministru al Justiției în guvernul Tăriceanu, funcție pe care a ocupat-o până în 2007. La trei zile după ce România a intrat în UE, partidul lui Voiculescu (PC) susținut de PSD a inițiat o moțiune simplă de neîncredere împotriva ei.

Moțiunea a fost adoptată, dar Macovei a refuzat să demisioneze sub motivul că este vorba despre o reacție parlamentară împotriva rezultatelor luptei anticorupție, având în vedere că nu mai puțin de șase parlamentari fuseseră trimiși în judecată în acea perioadă. Tăriceanu a refuzat și el să o demită, deoarece nu există obligativitatea demisiei în cazul unei astfel de moțiuni. I-au sărit în ajutor și comisarul european pentru Justiție de atunci (Franco Frattini), și vicepreședintele Parlamentului german.

Totuși, Macovei nu a mai fost ministru după plecarea PD din Guvern.

Principalul scandal din perioada în care a fost ministru este legat de câștigarea în instanță a unui apartament de către părinții săi: în timp ce primele instanțe nu le-au dat dreptate, Curtea Supremă a decis în favoarea lor, iar Macovei, fiind ministru, s-a speculat că ar fi influențat procesul.

Este una dintre țintele preferate ale USL, mai ales după luările de poziție din Parlamentul European. Monica Macovei este europarlamentar PDL din 2009.

Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, Macovei a condus Comisia de integritate a ARD, mai mult, a susținut că ea ar fi făcut o listă mai lungă decât comisia de candidați incompatibili. Totuși, nici măcar toți cei găsiți în neregulă de Comisie nu au fost respinși, cei mai mulți dintre ei regăsindu-se sub sigla ARD la parlamentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

Mai multe imagini:
OGLINDA CU TREI FEŢE ŞI NOUL CHIP AL PDL. Blaga – Udrea – Macovei, pe ultima sută
zoom
OGLINDA CU TREI FEŢE ŞI NOUL CHIP AL PDL. Blaga – Udrea – Macovei, pe ultima sută
zoom
OGLINDA CU TREI FEŢE ŞI NOUL CHIP AL PDL. Blaga – Udrea – Macovei, pe ultima sută
zoom


TAGURI: Blaga, Macovei, Udrea, PDL

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova