2017-01-23 08:42


Omul care a pariat pe criza din 2008 vorbeşte de falimentul Greciei

 |  17:12
Omul care a pariat pe criza din 2008 vorbeşte de falimentul Greciei

John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, care şi-a câştigat averea în mare parte pariind în 2007 şi 2008 că lumea va intra în criză şi că sectorul bancar se va prăbuşi, a declarat că Grecia ar putea da faliment până la sfârşitul lui martie, fapt care va provoca destrămarea zonei euro şi va duce la o criză mai gravă decât cea provocată de falimentul Lehman Brothers.

Grecia ar avea nevoie de 90 de miliarde de euro pe an doar pentru a satisface cerinţele de refinanţare necesitate de acordul anticipat cu privire la implicarea sectorului privat, recapitalizarea băncilor şi alte nevoi de finanţare, a estimat proprietarul unuia dintre cele mai mari fonduri cu capital de risc din lume (cele care deţin acum o parte însemnată din datoriile suverane din zona euro), John Paulson, într-o scrisoare către clienţi trimisă în această lună, scrie Bloomberg. „Credem că intrarea în incapacitate de plată a Greciei ar putea provoca un şoc sistemic mult mai puternic decât falimentul Lehman Brothers, provocând imediat o contractare economică şi o prăbuşire a pieţelor”, se arată în această scrisoare care conclude că „zona euro este bazată pe fundaţii false şi se va prăbăşi eventual”.

La doi ani de când au promis că vor salva Grecia, liderii europeni sunt indecişi între a continua să arunce bani în direcţia problemei sau a risca un faliment naţional care ar putea forţa ieşirea Greciei din zona euro şi provocă haos pe pieţe, se arată în scrisoarea de 100 de pagini. Firma a declarat că principalul motiv de îngrijorare este reprezentat de băncile europene care s-au împrumutat mai mult decât cele americane şi nu au suficient capital pentru a rezista unei noi crize financiare.

Fondul lui Paulson  a fost suspectat de manevre necinstite împotriva euro. Acesta este bănuit că a contribuit la deprecierea euro pariind pe criza din Grecia.

Are dreptate Paulson?

Agenţia Moody's a evaluat negativ 114 instituţii financiare din 16 state europene. Acţiunea reflectă presiunile combinate din impactul prelungit al crizei din zona euro, care face mediul operaţional foarte dificil pentru băncile europene, deteriorarea solvabilităţii care a dus la ajustarea a nouă ratinguri suverane în 13 februarie şi, pe termen lung, dificultăţile substanţiale cu care se confruntă instituţiile financiare cu activităţi semnificative pe piaţa de capital. Instituţiile financiare afectate de anunţul Moody's sunt în Austria (8), Belgia (1), Danemarca (8), Finlanda (1), Franţa (10 bănci, printre care BNP Paribas, Société Générale, Crédit Agricole, Natixis), Germania (7 printre care Deutsche Bank şi Commerzbank), Italia (24, inclusiv UniCredit), Luxemburg (1), Olanda (6, inclusiv ING), Norvegia (1), Portugalia (6), Slovenia (4), Spania (21, inclusiv Santander), Suedia (5), Elveţia (2), Marea Britanie (9, printre care Royal Bank of Scotland şi HSBC).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: paulson, criză, grecia, faliment, zona euro, Lehman Brothers, capital bănci europene, pericol, solvabilitate, ratingComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image