2017-01-17 13:08

POLITICA


Omul cel mai important din UE a bătut la uşa chinezilor

 |  17:06
Omul cel mai important din UE a bătut la uşa chinezilor

Cancelarul german Angela Merkel se află într-o vizită de trei zile în China într-un moment când liderii europeni încearcă să strângă bani pentru a aborda criza datoriilor suverane din zona euro. China a declarat că sprijină eforturile europene de a stabiliza moneda euro şi este în căutarea unei modalităţi prin care să ajute la rezolvarea crizei datoriilor. Dar Beijingul nu a menţionat explicit nici un angajament financiar.

Chinezii au aruncat în mod repetat greutatea în spatele Europei spunând că Beijingul a avut mereu încredere în economia europeană şi euro şi va continua să facă din Europa una dintre pieţele sale principale de investiţii. Analiştii chinezi susţin că Europa dispune de resurse financiare adecvate. Urmând calea precauţiei, Beijingul a anunţat acum că intenţionează să aibă o participare sporită la rezolvarea crizei datoriei europene, dar nu a adus precizări. Wen Jiabao, premierul chinez, a spus că ţara sa, care examinează modalităţi vizând intensificarea implicării sale prin intermediul Fondului Monetar Internaţional, îşi va spori comunicarea cu Germania cu ajutorul mecanismului bilateral de cooperare financiară, dar şi cu celelalte ţări implicate. În octombrie anul trecut, guvernul chinez a anunţat că doreşte clarificări tehnice privind sporirea capacităţii fondului de salvare european. Cu această ocazie, directorul general al FESF Klaus Regling a efectuat o vizită în China, cea mai mare rezervă de valută la nivel mondial, cifrată la aproape 3.200 miliarde dolari. Conform estimărilor specialiştilor economici, neconfirmate oficial, China ar deţine peste 500 miliarde dolari din datoria europeană.

De ce Merkel a ales China

În prezent, UE este cel mai mare partener comercial al Chinei, în timp ce China este al doilea mare partener al UE. China şi Europa, pe fondul interdependenţei economice în creştere, navighează în aceeaşi barcă în mijlocul furtunii financiare globale, comentează agenţia chineză de stat. Importurile Chinei din Germania au crescut cu 24,9 la sută anul trecut, ajungând la 92,7 miliarde dolari, potrivit statisticilor vamale chineze. Companiile germane, inclusiv Volkswagen AG şi Siemens AG se numără printre cele mai mari companii străine care fac afaceri în China. Nu întâmplător, Angela Merkel a ales să meargă în China, în prima sa vizită oficială în afara Europei din acest an. Pe lângă întâlnirile la nivel înalt, cancelarul va merge în provincia Guangdong unde se află companiile locale germane şi pentru a participa la un forum economic cu antreprenori din ambele ţări.Vizita ei are loc într-un an când cele două state au stabilit să sărbătorească 40 de ani de legături diplomatice şi când Germania va găzdui Anul culturii chineze.

Specialiştii au spus că Angela Merkel nu va pleca din China fără să primească nimic. Dar nici China nu va da ceva dacă nu va primi ce doreşte.  "Dacă cerinţele europene pentru China sunt în mare parte în termeni economici, speranţele chineze din Europa sunt în principal politice”, conchide un un comentariu al oficinei de la Beijing.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: Merkel, China, Wen Jiabao, vizită, datorii, zona euro, rezervă valutară, acord de stabilitate, baniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIA
06 Feb 2012

E normal totul in lume e MADE IN CHINA...

Adauga un comentariu

Random image