2017-01-24 19:33


ONU acuză crime împotriva umanităţii. Puterea Libiei în faţa Occidentului este politica petrolieră

 |  18:40
ONU acuză crime împotriva umanităţii. Puterea Libiei în faţa Occidentului este politica petrolieră

Comunitateainternaţională dispune de marje de manevră limitate pentru a-l constrânge peliderul libian Muammar Gaddafi să renunţe la putere şi să pună capătviolenţelor în această ţară opacă şi închisă, unde influenţa triburilor ar faceo tranziţie la fel de nesigură. Violenţa din Liban a dus la creşterea preţurilor petrolului. ONU acerut comunităţii internaţionale să condamne autorităţile libiene şi să-i aducăpe vinovaţi în faţa justiţiei, avertizând că metodele folosite de autorităţilelibiene pentru a dispersa manifestanţii pot fi considerate crimă împotrivaumanităţii.

"Occidentulare foarte puţină influenţă. Guvernele străine au înghiţit iluzia reformei.Existau intenţii bune iniţial, dar s-a dovedit rapid că totul eraînşelător", afirmă Molly Tarhuni, un expert în Libia al grupului dereflecţie britanic Chatham House.

Occidentaliiau operat în 2004 un viraj în privinţa instabilului lider libian, devenitfrecventabil după ce a renunţat la armele de distrugere în masă. Aceştia erauatraşi de renta petrolieră reprezentată de Libia şi de capacitatea sa de acontrola imigraţia şi terorismul. "Va fi dificil pentrucomunitatea internaţională să constrângă regimul la reţinere în timpulrepresiunii. Tripoli practică o diplomaţie petrolieră redutabilă. Dacă un guvernse implică în afacerile politice interne, el va fi exclus de piaţapetrolieră", dezvăluie Luis Martinez, de la Centrul de cercetare şi studiiinternaţionale (CERI), contactat de cotidianul Le Monde.

Libiadispune, de fapt, de resurse petroliere considerabile, cu o producţie de 1,5milioane de barili pe zi şi rezerve evaluate la 42 de miliarde de barili. Ţările europene sunt deosebit de dependente, deoarece 79% din petrolullibian merge către Uniunea Europeană. Graţie petrolului său,Ghidul libian a reuşit să pună capăt trecutului său cu Italia, într-o victorierăsunătoare, obţinând scuze din partea Romei pentru perioada colonială şi oprimă de cinci miliarde de dolari despăgubire.

"Osoluţie nu va veni din exterior. Gaddafi se poate încăpăţâna, cu atât mai multcu cât găsirea unei ieşiri este dificilă", menţionează la rândul său KarimEmile Bitar, cercetător la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice(IRIS). "Este Gaddafi împotriva poporului său", a arătat acestexpert, subliniind că ţările dispuse să îl primească pe liderul libian ar puteafi rare. Arabia Saudită şi-a văzut popularitatea ştirbită deoarece l-a primitpe fostul dictator tunisian Zine El Abidine Ben Ali.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image