2018-12-15 14:43


ONU: Conflictul s-ar putea extinde în Africa de Vest. Atac final împotriva buncărului preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo

 |  18:10
ONU: Conflictul s-ar putea extinde în Africa de Vest. Atac final împotriva buncărului preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo

Forţele preşedinteluiCoastei de Fildeş recunoscut de comunitatea internaţională, Alassane Ouattara,au lansat miercuri, la Abidjan, asaltul final împotriva buncărului unde s-aretras preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, după eşecul unor negocieriprivind capitularea sa. Violenţele post-electorale din ţară s-au soldat cu sutede morţi şi peste un milion de refugiaţi.

Gbagboanegociat cu ONU termenii retragerii sale, după ce a fost înconjurat de trupeleloiale rivalului său, Alassane Ouattara. El a declarat telefonic, din buncărulîn care s-a refugiat, că armata negociază în prezent un armistiţiu cu forţelerivalului său, Alassane Ouattara, dar a negat că ar intenţiona să se predea,aşa cum se sugerase anterior.

Trupeleloiale lui Ouattara, fost economist la Fondul Monetar Internaţional, au lansatsăptămâna trecută o ofensivă militară puternică, de la nord la vest. Circapatru milioane de civili sunt blocaţi în Abidjan, de zilele de lupte şijafuri. De la scrutinul prezidenţial dela 28 noiembrie, care a condus cea mai bogată ţară din Africa de Vest,francofonă, aproape de un război civil, Laurent Gbagbo nu a recunoscutniciodată victoria rivalului său, Alassane Ouattara, în pofida faptului căprocesul electoral a fost certificat de ONU. Regimul său s-a prăbuşit, şefiiarmatei sale au făcut apel la încetarea focului, loviturile aeriene ale ONU şiFranţei au distrus o mare parte din armamentul greu, numeroşi susţinători audezertat, dar acesta refuză, cu încăpăţânare, să semneze demisia.

În opiniaunui înalt oficial ONU, “prelungirea conflictului din Coasta de Fildeş ar puteaavea un efect de destabilizare major în întreaga Africă de Vest” în special înLiberia şi în Burkina Faso, circa 3 milioane de cetăţeni din Burkina lucrând înţara ivoriană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...