2018-09-26 04:03


ONU: Război civil în Siria

 |  21:00
ONU: Război civil în Siria

Escaladarea violenţelor din Siria l-a făcut pe şeful misiunii ONU de menţinere a păcii să fie primul oficial care să declare criza din această ţară drept un război civil. În paralel, secretarul de Stat american Hillary Clinton a acuzat Moscova că trimite elicoptere de atac armatei guvernamentale, acuzaţie respinsă prompt de diplomaţia rusă.

Şeful misiunii ONU de menţinere a păcii din Siria a declarat: „Este clar că guvernul Siriei a pierdut largi porţiuni de teritoriu şi câteva oraşe în favoarea opoziţiei şi doreşte acum să recâştige controlul asupra lor”.

Elicoptere ruseşti

Hillary Clinton şi-a exprimat temerea că elicopterele de atac ruseşti trimise în Siria „vor escalada conflictul într-un mod dramatic”. Purtătoarea de cuvânt a secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a afirmat că guvernul sirian foloseşte aceste elicoptere pentru a ataca propriii cetăţeni. Replica ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, nu s-a lăsat aşteptată multă vreme: „Ceea ce facem acum este să îndeplinim condiţiile unui contract care a fost semnat şi achitat cu multă vreme în urmă”.

Când începe războiul civil

Experţii internaţionali nu sunt de acord asupra definiţiei războiului civil. Stephen Biddle de la Council on Foreign Relations susţine că „un război civil este un conflict în care cel puţin una din părţi nu este un actor statal, cu cel puţin 1.000 de morţi în urma luptelor şi cel puţin 100 de morţi de fiecare parte”. Această definiţie este respinsă de alţi experţi, care consideră că criza siriană a demarat în urma unor manifestaţii civile paşnice şi abia apoi a luat forma unor conflicte militare. Guvernul sirian a respins clasificarea de război civil, afirmând într-un comunicat că este vorba de „o luptă pentru eliminarea plăgii terorismului.

14.400 de morţi

Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 14.400 de morţi, majoritatea civili, de la începutul revoltei populare împotriva lui Bashar al-Assad în martie 2011, dintre care peste 2.300 în cursul ultimei luni, a anunţat, joi, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), transmite Agerpres.

„Au existat peste 14.475 de persoane ucise începând din martie 2011: 10.117 civili, 3.552 de soldaţi şi 807 dezertori”, a declarat Abdel Rahman, preşedintele OSDH. De la 12 aprilie, data oficială de la care a intrat în vigoare armistiţiul acceptat de regim şi de opoziţie în cadrul planului propus de emisarul internaţional Kofi Annan, operaţiunile de represiune şi luptele între armată şi rebeli au făcut cel puţin 3.353 de morţi, majoritatea în ultimele săptămâni. „Între 13 mai şi 13 iunie, 2.302 persoane au fost ucise în Siria”, a mai precizat Abdel Rahman.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-29

TAGURI: onu, razboi, siria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...