2017-01-18 01:33

POLITICA


Se caută o Margaret Thatcher

 |  21:00
Se caută o Margaret Thatcher

De cândTraian Băsescu a spus la şcoala de vară a PDL "găsiţi-vă o Margaret Thatcher şi aveţi lider!" femeile democrat-liberale se uită în oglindă. În ultima săptămână, comparaţiile cu fostul premier britanic s-au înmulţit, mai ales că alegerile organizaţiei de femei a partidului au loc peste doar o lună.

Ministrul Elena Udrea scrie pe blog: “Afirmaţia preşedintelui Băsescu referitoare la apariţia în PDL a unei Margaret Thatcher a generat o dezbatere publică asupra a cine poate să joace acel rol. (…) În ceea ce priveşte politica, sunt poate femeia care a generat cea mai mare atenţie din partea presei”. Şi Andreea Paul Vass s-a simţit vizată, dat fiind că numele ei înseamnă “fier” în maghiară. “Nu vreau sa fiu Thatcher, pentru că ea este deja istorie, eu vreau sa candidez la şefia OFPDL”, scrie şi consiliera premierului. Sâmbătă, Vass şi-a lansat moţiunea pentru alegerile organizaţiei de femei, spunându-le participantelor: “A sosit vremea femeilor de fier. (…) Viitorul vă aparţine. Sunteţi doamnele de fier”. Actuala lideră a OFPDL se consideră, încă, mai îndreptăţită la acest titlu decât cotracandidata ei. “Cu siguranţă preşedintele Băsescu nu se gândea la doamna Vass când a făcut analogia cu Margaret Thatcher", a replicat Sulfina Barbu.

În timp ce în viziunea lui Udrea, accederea în funcţii a femeilor se face prin recomandarea bărbaţilor şi “susţinerea de către o persoană de la vârf”, Andreea Vass speră să facă din OFPDL o cale de promovare fără sprijinul bărbaţilor. “Vreau să conduc o organizaţie care să conteze cu adevărat în interiorul partidului, inclusiv la întocmirea listelor de candidaţi.” Atât Vass, cât şi Barbu propun cote obligatorii de candidate femei la Parlament: 30% -Vass, 40% - Barbu.

Femei de plastic sau femei de puf

Analistul politic Zoe Petre nu e de acord însă cu „comparaţia între ouăle de bibilică şi cele de struţ”, pentru că „Thatcher nu accepta ca ascensiunea ei să fie considerată o promovare a femeilor”. Deocamdată la noi „avem femei de plastic sau femei de puf. Probabil unele au dansat frumos la întâlnirile PDL şi au ajuns miniştri”, spune Petre, care nu dă şanse liderilor feminini actuali ai PDL. „Udrea visează, dar nu e o carieră politică să-ţi vezi de furtişagurile tale indiferent ce spune opinia publică. Nici ca Sulfina Barbu, să faci afaceri şi să te umpli de bani. Andreea Vass e doar un mic consilier al unui prim-ministru mic şi el. Iar Anastase ne-a arătat preţul funcţiei: nu există în Europa un preşedinte de Cameră care numără din doi în doi”, mai declară Zoe Petre pentru „Puterea”.

Politologul Adriana Miroiu vede lucrurile mai optimist. “Andreei Vass îi dau şanse, pentru că nu vrea să meargă pe excepţii, ci pe egalitatea de şanse a femeilor. Politicienele nu se fac din capriciile bărbaţilor - deşi până acum a fost aşa – doar că unele s-a întâmplat să fie eficiente”, spune Miroiu, pentru care Boagiu e “cel mai serios manager”, Udrea - “un politician puternic”, Barbu - “un politician foarte bun” şi o respinge doar pe Anastase, care “s-a complăcut în povestea cu număratul şi de atunci, nu mai există pentru mine”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09

TAGURI: Doamna, de, fier, PDL, Udrea, Thatcher, Zoe, Petre, VassComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image