2017-01-16 22:18

POLITICA


Opoziţia respinge votul prin corespondenţă

 |  21:00
Opoziţia respinge votul prin corespondenţă

Speranţele PDL pentru viitoarele alegeri se leagă de introducerea votului prin corespondenţă. Partidele de Opoziţie văd însă în aceasta un major pericol de fraudă.

Tensiunea declaraţiilor pe această temă a crescut brusc în ultimele zile. Proiectul e văzut ca „o lovitură de stat”, de către senatorul PNLVarujan Vosganian. Pe blogul său, acesta invită chiar la „reluarea Pieţei Universităţii”. Senatorul PDL de diaspora, Viorel Badea, trece declaraţia „la categoria «desene animate»” şi acuză în schimb: „El instigă la nerespectarea Constituţiei, pentru că românii din afară au dreptul la vot”. Democrat liberalul garantează şi pentru corectitudinea votului. „Îi cunosc pe cei din corpul diplomatic şi nu sunt oameni care să se dedea la falsităţi” declară el, pentru „Puterea”.

După ce un prim-proiect al legii a fost deja adoptat de Senat, MAE propune o a doua variantă, mai detaliată, inspirată, din câte spune din Marea Britanie, Italia, Austria şi Belgia. Proiectul prevede ca înainte de alegeri cu 60 de zile cei intenţionează să voteze în acest fel să anunţe „cel mai apropiat consulat”. MAE creează o bază cu imformaţiile personale primite, pe care o transmite AEP. Votul, cu elemente de siguranţă, trebuie trimis înainte de ziua scrutinului şi să fie numărat în prezenţa reprezentanţilor partidelor.

Alina Gorghiu, deputatul PNL, vede în lege mulţime de „disfuncţii şi breşe” ce „lasă loc de incidente”. „Nu se afişează on-line lista cu votanţii şi nu există evidenţa votanţilor. Şi nu MAE trebuia să facă acel registru, ci AEP”, declară liberala pentru „Puterea”.

Proiectul nu e admis nici măcar de UDMR „Românii din străinătate nu trebuie stimulaţi să voteze prin mijloace care dau posibilitatea la fraude. Nu putem verifica dacă un alegător a votat sau nu. Suntem de acord doar cu un sistem computerizat, verificabil imediat, pe fiecare secţie, dar respingem drafturile pe care le-am văzut până în prezent”, ne-a declarat senatorul Gyorgy Frunda. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image