2017-01-21 02:14

POLITICA


Opoziţia a pierdut războiul cu Baconschi. Cum explică USL înfrângerea din Senat

 |  20:14
Opoziţia a pierdut războiul cu Baconschi. Cum explică USL înfrângerea din Senat
Uniunea Social Liberală nu a reuşit să adune ieri decât60 de voturi în Senat cu ocazia moţiunii simple depuse împotriva ministrului deexterne, deşi susţinea că are majoritatea – 69 de voturi. Parlamentarii USLexplică insuccesul prin intervenţia DNA în cazul senatorului PDL, Mircea Banias,care urma să îşi anunţe demisia din partid.

Ziua de ieri trebuia să fie ziua cea mare pentru USL,liderii acesteia anunţând că, la votarea moţiunii simple depuse împotrivaministrului Teodor Baconschi, se va putea vedea că au obţinut majoritatea înSenat. Cu toate acestea, partidele din arcul guvernamental s-au mobilizat maibine şi au reuşit să adune 67 de voturi împotriva moţiunii simple depuse deUSL. În schimb, doar 60 de senatori au votat în favoarea ei. Astfel, Coaliţiade guvernare a demonstrat că deţine încă majoritatea şi în Senat. „A fost stopjoc. Mai mulţi senatori de la PDL urmau să-şi anunţe demisia din partid, dar aufost speriaţi când au văzut cum a fost luat de procurorii DNA colegul lorMircea Banias şi s-au răzgândit. Nu avem ce face, nu va trece moţiunea”,explicau liderii USL înainte de votul dat în Senat. Ei confirmă însă neoficialcă printre cei care urmau să treacă la USL se număra chiar Mircea Banias,alături de senatorul Şerban Rădulescu şi deputatul Cătălin Croitoru. De altfel,cu ultimul au avut loc mai multe discuţii pe holurile Parlamentului pentru a-lconvinge să se alăture Opoziţiei. „Nu este nimic adevărat. Nu plec şi nu credcă vor fi multe plecări din PDL”, a declarat Croitoru.

Discuţii la grupul PDL

Senatorii democrat-liberali au fost şi ei uimiţi de modulîn care au acţionat procurorii DNA în cazul colegului lor Mircea Banias, acuzatde trafic de influenţă. „Colegii mei şi-au exprimat dezaprobarea faţă deprocurorii DNA. Nu am fost reţinut de aceştia, nu a fost nici un fel depercheziţie, dar m-au luat de acasă până la sediul instituţiei. Ei mi-au bătutla uşă şi au avut mandat de aducere, dar normal era să fiu citat”, a susţinutşi senatorul PDL. El a adăugat că nu îşi va da demisia din partid sau dingrupul parlamentar. Ministrul de interne, Traian Igaş, ne-a declarat că nu aavut o discuţie cu Mircea Banias şi că doar l-a salutat la intrarea în Senat.

Ameninţări verbale

În lipsa voturilor necesare, cei din USL au apelat ladiferite tactici de impresionare a parlamentarilor din arcul guvernamental.„Toţi cei care s-au prostituat politic şi au încălcat statutul diplomatic să-şicaute un alt loc de muncă şi vor răspundă în faţa legii aşa cum merită. Asistămla un eşec pe toată linia diplomatică”, a spus, de la tribuna Senatului,preşedintele Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean. Dan Voiculescu, celcare anunţase schimbarea majorităţii în Senat, a declarat că USL nu are nevoiede parlamentari speriaţi. „Se spune că regimul Băsescu încearcă să îiintimideze pe parlamentarii tentaţi să se alăture USL. Dacă este adevărat, bineface! Se vor speria doar cei care au motive să se sperie. De speriaţi, USL nuare nevoie”, a menţionat preşedintele fondator al PC.

Opoziţia: DNA face majoritatea în ParlamentLiderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu maigarantează pentru majoritatea parlamentară despre care vorbeau la sfârşitulsăptămânii trecute. Aceştia au declarat, în cadrul conferinţei de presă a USLde ieri, că este prea mare coincidenţa în demersul DNA privind cazulsenatorului PDL Mircea Banias chiar înainte de dezbaterea moţiunii împotrivalui Teodor Baconschi. Atât Ponta, cât şi Antonescu au acuzat actuala Putere defolosirea dosarelor ca arme politice. „Azi s-a dat un mesaj pentru toţisenatorii şi deputaţii PDL: «Dacă cumva vă gândiţi să plecaţi din PDL, săvotaţi vreo moţiune, pregătiţi-vă pentru că vine DNA la uşă».Este unsemnal dat foarte clar şi foarte dur parlamentarilor care se gândeau eventualsă nu mai rămână alături de Băsescu şi Guvernul Boc”, a declarat liderul PSDVictor Ponta. Întrebat dacă se mai schimbă sau nu majoritatea în Senat dupăevenimentul Banias, Crin Antonescu, preşedintele PNL, le-a spus jurnaliştilorcă DNA poate să dea răspunsul acestei întrebări. „Nu ştiu, vom vedea. Esteposibil să se schimbe, este posibil să nu se schimbe. Ceea ce este, însă,foarte dramatic este că nu sunt eu cel care să răspundă la această întrebare, poateîntrebaţi la DNA, pentru că luni de zile, ani de zile, am vorbit deja desprefaptul că dosarele se închid, se deschid”, a spus Crin Antonescu. M.A.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image