2017-01-19 04:34

POLITICA


Opoziţia cere alegeri anticipate

 |  21:00
Opoziţia cere alegeri anticipate

Liderii Coaliţiei de guvernare şi cei ai Opoziţiei au stat ieri la aceeaşi masă vreme de aproape două ore la Palatul Parlamentului. Ponta şi Antonescu i-au cerut premierului Boc să îşi dea demisia. Acesta a răspuns respectuos că nu se poate.

Crin Antonescu, copreşedintele USL, a declarat miercuri, după întâlnirea Putere-Opoziţie de la Palatul Parlamentului, că din punctul de vedere al Opoziţiei soluţia este demisia Guvernului, un acord politic între Putere şi Opoziţie pentru organizarea de alegeri anticipate şi un guvern de tehnocraţi care să gestioneze administraţia ţării. Răspunsul celor de la Putere a fost unul negativ. Premierul Boc susţine că decizia cu privire la soarta Guvernului trebuie să se decidă în Parlament şi nu în stradă. Cât despre organizarea de alegeri anticipate, şeful Executivului spune că trebuie analizat dacă merită declanşate, având în vedere că 2012 este oricum un an electoral.

„Alegeri anticipate ce ar însemna? În primul rând, cel puţin o jumătate de lună, pregătirea mecanismului, ca să se ajungă cu un nou Guvern în faţa Parlamentului, după care, două luni de zile, până când să se dizolve Parlamentul, potrivit articolului 89 din Constituţie. După care, tot potrivit Constituţiei, trei luni de zile, pentru organizarea noilor alegeri. Deci, iată, trei cu doi plus unu, şase luni de zile, într-o formă extinsă, ar lua mecanismul formării unui nou guvern, în baza alegerilor anticipate. Deci, suntem în luna februarie, am fi în august. Alegerile pot să fie în octombrie. Din septembrie sau din octombrie se poate deja intra în campanie electorală. Se pune întrebarea, dacă, pentru două sau trei luni, raportate la alegeri la termen, merită declanşat mecanismul alegerilor anticipate. E un lucru la care clasa politică trebuie să dea un răspuns, atât Puterea, cât şi Opoziţia”, a explicat Boc.

La rândul său, Victor Ponta (PSD), a declarat miercuri că, din păcate, la întâlnirea Putere-Opoziţie nu s-a ajuns la nici un rezultat. „Nu am progresat”, a spus Ponta. Acesta a arătat că a cerut în carul întâlnirii nu numai demisia Guvernului Boc, ci şi  o cerinţă minimală de răspuns din partea guvernanţilor: înlocuirea ministrului Traian Igaş. Nici măcar aici nu s-a primit un răspuns, a spus Ponta.

Potrivit declaraţiilor liderului UDMR, Hunor Kelemen, dezbaterile politice, inclusiv cele apărute în aceste zile, trebuie readuse în Parlament.  El a reafirmat că alegerile anticipate nu reprezintă soluţia bună în acest moment.

Ca o concluzie, singura certitudine a discuţiilor de la Parlament a fost acordul tuturor partidelor de la Putere şi din Opoziţie pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a legislativului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-02

TAGURI: putere, opozitie, parlament, consultariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image