2017-01-24 09:03


Opoziţia depune moţiunea împotriva Guvernului

 |  14:19
Opoziţia depune moţiunea împotriva Guvernului

Mâine după-amiază, partidele parlamentare din Opoziţie vor depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului după ce acesta şi-a angajat răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012. Documentul se intitulează „După 22 de ani, democraţia în pericol” şi va fi dezbătut şi votat joi 22 decembrie. Opoziţia susţine că fraudarea alegerilor reprezintă adevărata miză a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012.

Parlamentarii opoziţiei susţin în textul moţiunii că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ. “Vom avea aleşi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani când aţi forţat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, împreună cu care aţi dat naştere unei majorităţi toxice nesocotind voinţa electoratului”, afirmă semnatarii moţiunii.

Partidele din opoziţie consideră că proiectul de lege privind comasarea alegerilor este un “demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, elaborat fără consultarea societăţii civile şi impus prin procedura angajării răspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuaţia democratică”.

”Comasarea alegerilor vă economiseşte nişte bani, însă nu de la buget, aşa cum aţi argumentat, ci din fondul Partidului Democrat destinat mitei electorale, astfel veţi cumpăra voturi cu sacoşa doar o dată”, adaugă iniţiatorii.

Pe de altă parte, semnatarii moţiunii de cenzură afirmă că mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte. De asemenea, ei arată că prelungirea mandatelor aleşilor locali în funcţii reprezintă schimbarea regulilor în timpul jocului.

Pentru aprobarea moţiunii de cenzură este nevoie de o majoritate de 50% plus 1 a voturilor din Parlament, voturi pe care Opoziţia nu le deţine. În cazul în care moţiunea va fi totuşi aporobabă, guvernul este considerat demis. În celălalt caz, legea pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea este cnsiderată adoptată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-18

TAGURI: motiune boc, alegeri 2012, parlament, cenzura, majoritateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image