2017-01-18 14:49

POLITICA


Opoziţia e dispusă să înceteze greva

 |  21:00
Opoziţia e dispusă să înceteze greva

PDL încearcă prin multe căi să convingă Opoziţia să renunţe la protestul parlamentar pentru a se  prezenta la lucrările din plen. Întrucât cele patru condiţii impuse de USL nu sunt acceptate de Coaliţie, PDL este dispusă la compromis: modificarea Legii electorale. Opoziţia se arată interesată de a negocia revenirea în Parlament.

Mircea Toader, liderul PDL de la Cameră, ne-a confirmat faptul că Puterea şi Opoziţia au început să ducă alte tratative pentru  ca cei din USL să revină în Parlament. În plenul din Camera Deputaţilor, Toader şi Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL, au vorbit preţ de jumătate de oră despre modalităţile prin care USL ar renunţa la protestul parlamentar. Discuţia a fost dusă între el şi PNL, deocamdată. Acesta a replicat: „Este foarte important că am dus discuţia cu Nicolăescu, deşi a fost la nivel de intenţie, deocamdată. Ne vom aşeza la masă şi suntem dispuşi să negociem, să vedem cum putem convinge Opoziţia să renunţe. Vom vedea ce puncte din Legea electorală pot fi modificate, la ce renunţăm”, a explicat democrat-liberalul. Potrivit  unor surse din PSD, fiecare grup parlamentar vine cu o propunere a Legii electorale, urmând să se negocieze. Mircea  Duşa, liderul deputaţilor PSD, nu ştia despre tratativele dintre PDL şi PNL, dar ne-a expus modificările pe care PSD le doreşte în Legea electorală: modificarea modului în care sunt constituite birourile electorale din teritoriu, sancţionarea dării de mită cetăţenilor în campania electorală, sancţionarea traseismului aleşilor locali. Pe de altă parte, Legea electorală este rezultatul voinţei tuturor partidelor politice. Foarte important este că în iunie vor avea loc alegerile locale. Data emisă de Coaliţia de guvernare este 10 iunie. Atât în cadrul USL, cât şi al PDL, zilele trecute s-au dat anunţuri oficiale cu privire la pregătirea pentru alegerile locale. USL şi-a propus să-şi desemneze candidaţii pentru alegeri până pe 15 martie.

În schimb, un alt social-democrat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ne-a declarat că vor exista discuţii în cadrul PSD şi USL despre evoluţia protestului şi despre eventualele condiţii pe care Opoziţia le-ar pune în schimbul renunţării la grevă. Cel mai probabil, în cadrul Biroului Permanent Naţional PSD, de lunea viitoare. Potrivit acestuia, una dintre modificările pe care PSD vrea să le aducă de mai mult timp este adoptarea sistemului de vot german, adică jumătate dintre parlamentari să fie aleşi în colegii uninominale, iar ceilalţi să fie aleşi pe liste. Doar că acestea sunt valabile pentru alegerile parlamentare.

USL se află în grevă parlamentară de la începutul sesiunii legislative, 1 februarie. Printre cele patru condiţii impuse de USL pentru reîntoarcerea în Parlament se numără şi înlocuirea Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor. În schimb, PDL a anunţat pe toate căile că nu va renunţa în ruptul capului la  Roberta Anastase.

Opoziţia a huiduit din balcoane

Deputaţii Puterii au cerut marţi colegilor din Opoziţie, care se aflau în balcoanele sălii de plen, să păstreze liniştea în timpul şedinţei Camerei inferioare a Parlamentului. Deputatul PDL Gheorghe Tinel a invocat regulamentul Camerei care spune că „persoanele care asistă la şedinţă trebuie să păstreze liniştea şi să se abţină de la orice manifestare de aprobare sau dezaprobare, în caz contrar fiind eliminate din sală de către forţa publică pusă la dispoziţia preşedintelui”. În replică,deputatul PSD Marian Neacşu i-a spus lui Gheorghe Tinel că „a pierdut un foarte bun prilej să tacă”, pentru că acele persoane sau acei invitaţi de la balcon de care discută el sunt deputaţi în Parlament. Preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, le-a cerut celor prezenţi în sala de plen să se concentreze asupra ordinii de zi a şedinţei, chiar dacă cei din balcoane sunt „mai gălăgioşi”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-17

TAGURI: Mircea_ Toader, Eugen_Nicolăescu, PDLComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image