2017-01-17 04:58

POLITICA


Opoziţia nu are curaj să îşi dea demisia

 |  21:00
Opoziţia nu are curaj să îşi dea demisia

Parlamentarii din USL sunt dispuşi să demisioneze pentru a se organiza alegeri anticipate, dar au anumite rezerve. Parlamentarii USL se tem de o tactică „nemernică” a celor de la PDL, care ar putea să organizeze alegeri parţiale şi să-şi pună propriii parlamentari în colegiile lăsate vacante de USL. Motiv pentru care Opoziţia solicită un acord între partidele parlamentare de a demisiona tot Parlamentul.

Deşi au anunţat că sunt dispuşi să îşi dea demisia din Parlament, pentru a se organiza alegeri anticipate, parlamentarii din Opoziţie dau înapoi. Relevant este că cei din PSD au reţineri în a-şi depune demisiile, în timp ce liberalii sunt mai hotărâţi în a renunţa la funcţie, demonstrând încă o dată opiniile diferite care există în cadrul USL.

Cel care a atras atenţia asupra riscurilor la care USL se expune prin demisia în masă a fost Adrian Năstase. Într-o postare pe blogul său, social-democratul a explicat: „Demisia în masă a USL înseamnă declanşarea unor alegeri parţiale doar în colegiile eliberate de USL, Guvernul rămânând în funcţie până în noiembrie”.

Despre demisia în grup a celor din USL a menţionat prima dată în septembrie 2011 un senator PNL, Cornel Popa. Crin Antonescu a preluat ideea colegului de partid, iar în octombrie, liderul PNL vedea plecarea din Parlament ca o formă radicală de protest. În decembrie, la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Antonescu a vorbit din nou despre demisie, dar propunerea nu a fost agreată mai ales de cei din PSD. Mircea Duşa a explicat că mulţi parlamentari nu ar avea din ce să trăiască, iar Victor Ponta a fost reţinut la idee.

Săptămâna trecută, la mitingul USL de la Arcul de Triumf, Crin Antonescu a precizat în discursul său că parlamentarii USL sunt dispuşi să îşi dea demisia alături de parlamentarii Puterii, pentru a se organiza alegeri anticipate. Ulterior, nume importante din USL au anunţat că sunt dispuşi să renunţe le funcţiile parlamentare. Între aceştia: Varujan Vosganian (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Lucia Varga (PNL). Pe de altă parte, Victor Ponta, lider PSD şi copreşedinte USL, a declarat că „demisia este o soluţie, dar de ultimă instanţă”.

Opinii diferite între PSD şi PNL

Ziarul „Puterea” a luat câteva puncte de vedere ale unor parlamentari USL pentru a vedea dacă sunt dispuşi să demisioneze şi să îşi asume riscul de a se organiza alegeri parţiale. Ioan Chelaru (PSD) spune că e nevoie de „o garanţie din partea celorlalte partide parlamentare că îşi vor da demisia împreună cu noi”. Motiv pentru care el crede că „dacă noi, cei din USL, ne dăm demisia, ne tăiem singuri creanga de sub picioare. Suntem singurii care avem de pierdut, pentru că se vor organiza alegeri parţiale în colegiile care vor fi eliberate, şi vor fi luate de cei din Coaliţie probabil”.

Relu Fenechiu, deputat PNL, este pe de altă parte solidar celorlalţi colegi din PNL, fiind dispus să demisioneze: „Dacă asta se va stabili, să ne dăm demisia, eu o să o fac, fără nici o reţinere. Acum, noi nu avem nici o garanţie, dacă ne dăm demisia, ei pot foarte uşor să organizeze alegeri parţiale în colegiile noastre. Astfel, dacă ne retragem noi, ei vor avea majoritate, nu de 70%, ci de 100%. Prin urmare, pot modifica legile cum vor, pot modifica Constituţia, să îi prelungească mandatul lui Băsescu încă 10 ani. Şi va fi un fel de dictatură, un totalitarism al regimului Băsescu”, a încheiat liberalul. Un alt social-democrat, Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD, este reticent la demisia parlamentarilor USL: „Noi mâine la 11.00 vom avea o şedinţă a BPN PSD, în care vom vedea exact ce se va stabili întâi la nivel de partid. O să vedem care sunt demersurile constituţionale pentru a nu ajunge la demisie”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-17

TAGURI: proteste, Sesiune_Parlament, Putere, condiţii, demisii_USLComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SCABIA
23 Ian 2012

Osul mai are inca ceva ca rne pe el si poate fi ron tait (de bine de rau !?) inca 10 luni, asa ca ...l as-o dracului de demisie si vedem noi ce facem la toamna !

Adauga un comentariu

Random image