2017-01-16 17:46

POLITICA


Opoziţia pierde parlamentari. Magnetul Uniunii Social Liberale – un mit fals

 |  19:30
Opoziţia pierde parlamentari. Magnetul Uniunii Social Liberale  – un mit fals

La două luni de laînfiinţare, Uniunea Social Liberală nu a convins nici un parlamentar din arculguvernamental să i se alăture şi să voteze moţiunea de cenzură. În schimb, USLa pierdut trei parlamentari care au preferat să treacă în tabăra Puterii sau săse declare independenţi. Liderii PSD, PNL şi PC susţin că aşteaptă voturilecelor de la UDMR pentru dărâmarea Guvernului Boc.

Alianţa dintre PSD,PNL şi PC a fost anunţată de la început drept un magnet capabil să atragăparlamentarii din arcul guvernamental alături de Opoziţie. Cu toate acestea, dela anunţul oficial privind formarea Uniunii Social Liberale, 24 ianuarie 2011,Opoziţia a reuşit contraperformanţa de a mai pierde trei aleşi. DeputatulMarian Săniuţă şi senatorul Ion Toma şi-au anunţat demisia din PSD, în timp cesenatorul Liviu Câmpanu a părăsit Alianţa de Centru Dreapta pentru a sereîntoarce în grupul parlamentar al UNPR. În acest moment, Uniunea SocialLiberală are 215 parlamentari, iar pentru a trece moţiunea de cenzură arenevoie de 236 de voturi. Practic, Opoziţiei îi lipsesc 21 de voturi pentru camoţiunea de cenzură depusă pe Codul muncii să ducă la debarcarea premieruluiEmil Boc. Şase deputaţi sunt neafiliaţi nici unui grup parlamentar, ei fiindfoşti membri PSD sau PNL, nemulţumiţi de conducerile celor două partide. Singurasperanţă pentru ca moţiunea de cenzură care se dezbate mâine să fie încununatăde succes ar fi ca parlamentarii UDMR sau UNPR să voteze alături de Opoziţie. Şanselesunt însă minime, deoarece liderii celor două formaţiuni şi-au anunţat publicsprijinul pentru premierul Emil Boc şi noul Cod al muncii.

Voturile se pierd pe drum

Activitatea Opoziţieipoate fi definită drept una contraproductivă. În loc să adune mai multe voturide la o moţiune de cenzură la alta, fenomenul a fost exact invers. În varaanului trecut, premierul Emil Boc a fost cel mai aproape de a fi înlăturat dela Palatul Victoria. Atunci, 228 de parlamentari au votat împotriva Guvernului,doar opt voturi despărţind Opoziţia de un succes. La moţiunea de cenzură,depusă în luna octombrie, primul-ministru nu a avut emoţii. Doar 219parlamentari au votat pentru demiterea Cabinetului Boc, deşi în stradă fuseseorganizat un mare miting. “Moţiunea României majoritare, moţiune populară” afost un eşec, deşi liderul PSD Victor Ponta anunţase că a negociat cu mai mulţiparlamentari din arcul guvernamental. În luna decembrie, voturile adunate deOpoziţie au fost şi mai puţine. La moţiunea intitulată “Legeaprivind salarizarea în anul 2011- ultima «ţeapă» trasă românilor de guvernareaBăsescu-Udrea-Boc” s-a înregistrat un scor incredibil. Doar 190 de parlamentariau votat pentru, cu toate că textulmoţiunii fusese semnat de 201 parlamentari.

Apella stradă

Moţiunea de cenzurăce va fi dezbătută mâine se intitulează “Codul Boc - salarii mici, şomaj mare,firme falimentate” a fost semnată de 210 parlamentari ai Uniunii SocialLiberale. Ca şi la celelalte moţiuni, liderii Opoziţiei au făcut apel la oamenica să iasă în stradă pentru a susţine demersul din Parlament. “Într-un modspecial facem apel la o susţinere publică în perioada care a mai rămas până lamoţiune, a cărei dezbatere şi vot vor avea loc miercuri, la susţinere publicădin partea celor direct interesaţi, a sindicatelor, patronatelor, tuturorcategoriilor de angajatori şi angajaţi afectaţi şi la susţinere publică îndezbaterile de până atunci din partea tuturor celor care consideră că mai arerost în România să existe Parlament, stat de drept şi minime elementedemocratice", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Şansele caaceastă moţiune să treacă sunt minime, preşedintele PSD preferând să seîntâlnească astăzi cu socialiştii germani la Berlin, decât să negociezevoturile pentru debarcarea lui Emil Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image