2019-04-26 03:36


Opoziţia s-a mutat în balconul Parlamentului

 |  20:04
Faptul că PSD şi PNL boicotează şedinţele BirouluiPermanent al Camerei şi lucrările plenului până nu demisionează RobertaAnastase ar putea, în ultimă instanţă, să convină PDL. Legile ar putea trece caîn Marea Adunare Naţională (legislativul din perioada comunismului – n.a.) învarianta decisă de puterea executivă.

Ameninţările PNL şi PSD privind boicotarea lucrărilor CamereiDeputaţilor până la demiterea sau demisia Robertei Anastase prind contur. Ieri,pentru a patra oară consecutiv, reprezentanţii PNL şi PSD în Biroul Permanental Camerei nu s-au prezentat la şedinţa acestui organism. În paralel, niciliderii de grup parlamentar ai liberalilor şi social-democraţilor nu auparticipat la ultimele patru şedinţe ale Comitetului ordinii de zi, cel careare rolul de a stabili ordinea de zi a plenului. Drept consecinţă, de douăsăptămâni şedinţele celor două foruri de conducere ale Camerei nu s-au pututdesfăşura din cauza lipsei de cvorum. Cum ieri – după o săptămână în care nus-a arătat la faţă – Roberta Anastase a decis să conducă plenul Camerei, deputaţiiPNL şi PSD au părăsit sala, social-democraţii urmărind lucrările în calitate deobservatori de la balcoanele destinate presei şi invitaţilor. Gestul fuseseanunţat încă de dimineaţă, după şedinţele de conducere ale partidelor de Opoziţie.„Când Roberta Anastase va conduce plenul, deputaţii PNL nu vor participa lalucrări. Aceasta este decizia conducerii PNL”, declarase, cu câtevaore înainte, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. “Nu putem fi complici şi nuputem legitima frauda comisă de doamna Anastase. Practic, activitatea uneiCamere a Parlamentului este blocată doar de complicitatea şi de scutul pe carePDL îl face, exact ca şi în cazul Ridzi, în jurul unei persoane dovedite dejaîn opinia publica de a fi fraudat un vot esenţial”, a declarat, cu trei oreînaintea plenului, liderul PSD, Victor Ponta.

Vot ca în Marea Adunare Naţională

Faptulcă Opoziţia boicotează şedinţele BP şi lucrările plenului nu înseamnă automatcă această Cameră a Parlamentului se află în blocaj. A devenit deja o obişnuinţăca în plen, la propunerea PDL, ordinea de zi să se modifice faţă de ce s-adecis oficial anterior. Drept consecinţă, şi în cazul în care nu vine o ordinede zi de la BP, majoritarii pot vota ce doresc să dezbată în ziua respectivă.Mai mult, votul, în lipsa deputaţilor Opoziţiei, ar curge exact ca pe timpulcomunismului, în Marea Adunare Naţională. Adică ar trece fără probleme oriceproiect de lege agreat de Putere. Majoritarii ar avea o singură problemă:trebuie să fie prezenţi în plen în efectiv aproape complet, pentru a aveacvorumul de sesiune de vot, care prevede prezenţa a minim 168 de deputaţi. Înprezent, coaliţia aflată la guvernare beneficiază de 178 de deputaţi (PDL,UDMR, Minorităţi, UNPR) şi ar mai putea să se bazeze şi pe maximum 4 voturi dela cei 8 independenţi neafiliaţi. Nu este mai puţin adevărat că majoritarii maiau o soluţie – la care au apelat frecvent când Opoziţia nu era în sală -, şianume, trecerea la votul deschis prin ridicarea mâini, după ce se declară înprealabil “defectarea” sistemului de vot electronic. Dacă boicotul va continua,posibilitatea unui blocaj ar putea să intervină abia atunci când se va adoptatîntreg portofoliul de legi existent la comisiile parlamentare. Aceasta pentrucă noile proiecte şi iniţiative legislative se trimit la comisii prinintermediul BP.

Marţi, PDL are probleme de efectiv

Se pare totuşi că, în aceste zile, PDL are probleme deefectiv. A reieşit clar acest lucru după ce ieri, după ieşirea Opoziţiei dinsală, liderul deputaţilor PDL a propus – regulamentul nu prevedea aşa ceva -modificarea programului de lucru, concret, renunţarea la sesiunea e vot final.Acesta a fost un semnal clar că pentru ziua de marţi majoritarii au calculat cănu pot fi mobilizaţi cel puţin 168 de deputaţi. Ieri, majoritarii au avut doar131 de deputaţi în plen.

PDL ameninţă cu tăieri de salarii

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a explicat ieriîn plen de ce „democraţii” s-au opus constituirii unei comisii de anchetăparlamentară în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase. “Nu am votatconstituirea unei comisii de anchetă, deoarece în acest caz am fi fost nevoiţisă analizăm şi alte voturi din anii trecuţi, să verificăm imaginile video dinarhive pentru a vedea unde s-a mai votat fără cvorum.” Acelaşi Toader adeclarat pentru presă că dacă deputaţii Opoziţiei vor mai boicota plenul, se vatrece la tăierea îndemnizaţiilor celor care nu sunt prezenţi.

“Atât timp cât doamna Anastase nu demisionează, CameraDeputaţilor este condusă nelegitim şi noi nu dorim să fim complici cu fraudeledoamnei Anastase” (Victor Ponta – PSD)

“Aceastămajoritate care rămâne în sală trebuie să lucreze, lăsaţi-ne să ne facemtreaba. Propun ca la începutul fiecărei şedinţe să se facă apel nominal, pentrua vedea ţara cine lucrează şi cine nu” (Cezar Preda – PDL)

“Amvăzut că astăzi aţi votat tot ce aţi vrut. Mă aşteptca mâine să votaţi şi mersul trenurilor sau cartea de telefon. Dacă tot votaţinumai ce vreţi, puteţi vota şi dizolvarea Parlamentului” (Adrian Solomon – PSD)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG