2018-12-11 06:57


Opoziţia se recunoaşte înfrântă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au pierdut bătălia cu Emil Boc

 |  19:01
Opoziţia se recunoaşte înfrântă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au pierdut bătălia cu Emil Boc

PSD şi PNL recunosc în sfârşit că nu pot dărâma înParlament Guvernul condus de Emil Boc. Opoziţia nu a mai depus moţiune decenzură ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe Legea salarizăriiprofesorilor şi pe Codul de Dialog Social. USLa preferat să conteste proiectele de lege la Curtea Constituţională. Este primaangajare a actualului Executiv care scapă fără ca Opoziţia să încerce demiterealui prin moţiune de cenzură. Din vara anului trecut şi până acum PSD şi PNL audepus cinci moţiuni de cenzură. Însă, fiecare tentativă a senatorilor şideputaţilor USL de a-l debarca pe Emil Boc a primit din ce în ce tot mai puţinevoturi favorabile în Parlament. Maximula fost atins în iunie, când parlamentarilor USL le-au mai lipsit doar optvoturi pentru ca Executivul să fie demis. Pentru plecarea Guvernului au optat atunci228 de aleşi.

Opoziţia se recunoaşte înfrântă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au pierdut bătălia cu Emil Boc
zoom

Asumarearăspunderii Guvernului pe Legea privind salariile profesorilor şi pe Codulde Dialog Social reprezintă momentul politic când Opoziţia a recunoscut,implicit, că nu are forţa necesară pentru a-l demite pe Emil Boc. Luni, 18 aprilie,Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Codul de Dialog Social, şi pe proiectul delege ce prevede eşalonarea drepturilor salariale câştigate în instanţă deprofesori. Conform procedurii parlamentare, Opoziţia avea la dispoziţie treizile pentru a depune moţiune de cenzură. Termenul de trei zile a expirat deja,fără ca parlamentarii Opoziţiei să iniţieze vreo moţiune de cenzură. Cum şi-aumotivat senatorii şi deputaţii social-democraţi şi liberali decizia de a nudepune moţiunea? Au abandonat demersurile de a contesta Guvernul la Parlamentşi au ales să depună plângere la Curtea Constituţională. Cu toate acestea, Crin Antonescu şi VictorPonta declară că USL va depune până la finele acestei sesiuni legislative omoţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc.

USL, din nou la Curtea Constituţională

Grupurileparlamentare ale PSD şi PNL au depus, joi, contestaţiile la CCR cu privire laLegea Codului de Dialog Social şi la Legea salarizării profesorilor, asupracărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, a declarat, pentru Agerpres MirceaDuşa, liderul deputaţilor social-democraţi.

„Criticămprocedura, deoarece din nou se trec prin Parlament abuziv două proiecteimportante prin angajarea răspunderii. Deşi Constituţia prevede ca angajarearăspunderii să aibă loc în condiţii deosebite, noi nu considerăm că acesteareprezentau o urgenţă”, a afirmat Duşa. Deputatul a mai declarat că USL acontestat nu doar procedura asumării, ci şi proiectul de lege în sine.Pesediştii şi liberalii susţin că legile propuse de Guvern nu suntconstituţionale. „La Legea Codului de Dialog Social, pe fond,criticăm încălcarea libertăţii de asociere şi limitarea drepturilor sindicale,de negociere, reducerea rolului CES (Consiliul Economic şi Social n.r.) şiînlocuirea sa cu un alt organism, cât şi îngrădirea dreptului la grevă”, aadăugat social-democratul.

Ponta o face pe procurorul

Preşedintele PSD,Victor Ponta, a părut că nu-l mulţumeşte doar să depună contestaţie la CurteaConstituţională. El a afirmat că va depune plângere penală împotriva lui EmilBoc. „Înţeleg că vrea să îşi angajeze răspunderea. În acest caz, nu poţiprintr-o lege să modifici o hotărâre judecătorească. Este profundneconstituţional şi este un atac la temeliile statului de drept (...) Dacă EmilBoc va face acest lucru suntem obligaţi să depunem plângere penală pentru nerespectareahotărârilor judecătoreşti”, susţinea Ponta cu câteva zile înainte ca Guvernul să anunţe asumarea răspunderii.

Amintirile de vară

PSD şi PNL audepus până în acest moment cinci moţiuni de cenzură împotriva actualuluiExecutiv. Cu toate că, de la lună la lună, pesediştii şi liberalii au perseveratîn iniţiativele de a demite Guvernul, cea mai aproape de succes tentativă a lorde a scăpa de Emil Boc rămâne cea dintâi, efectuată în iunie, anul trecut. Moţiuneade cenzură intitulată „Opriţi genocidul social” era votată de 228 deparlamentari în data de 15.06.2010. Printre deputaţii şi senatorii care votauîmpotriva Guvernului Boc erau şi unii din arcul guvernamental, ba chiar şi dela PDL. Doar 8 voturi i-au lipsit Opoziţiei atunci pentru a întruni numărul de236 de parlamentari, adică jumătate plus unul, necesare pentru debarcareaechipei Boc.

A doua încercare s-adesfăşurat în septembrie. Moţiunea de cenzură numită „Moţiunea Românieimajoritare, moţiune populară” primea pe 27.10.2010 doar 219 voturi pro, cu 9mai puţine decât precedenta şi cu 17 mai puţine decât erau suficiente pentru afi adoptată.

A mai urmat unadepusă pe 15 decembrie, „Legea privind salarizarea în anul 2011- ultima «ţeapă»trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc”, iar aceasta a primit doar 190de voturi favorabile, mai puţine chiar decât numărul aleşilor care oiniţiaseră, 201 parlamentari PSD şi PNL.

Cea de-a patra,depusă pe 16.12.2010 a fost probabil, moţiunea de cenzură de cea mai tristăamintire din perioada postdecembristă. Atunci, Adrian Sobaru, s-a aruncat de labalconul Parlamentului chiar în timp ce Emil Boc îşi citea textul. Pe lângădramatism, gestul lui Sobaru a produs şi un efect care ar putea deveniemblematic pentru Parlamentul român: moţiunea de cenzură resprectivă a fostsingura unde s-au înregistrat 0 voturi pentru şi 0 voturi împotrivă. Atunci,parlamentarii Opoziţiei au părăsit sala de vot, iar cei ai Puterii au fostprezenţi, dar nu s-au dezlipit de fotolii.

Cea mai recentămoţiune de cenzură datează de luna trecută. PSD şi PNL au depus pe 8 martie „CodulBoc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, ca urmare a asumăriirăspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Moţiunea a adunat doar 212 voturifavorabile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17

Mai multe imagini:
Opoziţia se recunoaşte înfrântă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au pierdut bătălia cu Emil Boc
zoom
Opoziţia se recunoaşte înfrântă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au pierdut bătălia cu Emil Boc
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...