2017-01-24 19:28


Opoziţia şi puterea din Libia, în războiul informărilor şi dezinformărilor. Gaddafi ar negocia o înţelegere cu rebelii

 |  19:00
Opoziţia şi puterea din Libia, în războiul informărilor şi dezinformărilor. Gaddafi ar negocia o înţelegere cu rebelii

Războiul informaţiilor confuze înLibia. Colonelul Gaddafi ar fi propus Consiliului Naţional, condus de rebeli, oînţelegere potrivit căreia va renunţa la putere dacă el şi familia sa vor primiimunitate în faţa justiţiei şi o sumă importantă de bani sau măcar să rămână cuaverea pe care o deţine neatinsă. Informaţiile au fost negate de zona puterii.

Potrivitpostului arab de televiziune al-Jazeera, liderul libian ar fi propusConsiliului să accepte o perioadă de tranziţie care să îi pregătească plecarea. Dar Consiliul interimar al rebelilor,având sediul la Benghazi, în estul ţării, arfi respins oferta, deoarece o astfel de ieşire din scenă arreprezenta o jignire la adresa victimelor lui Gaddafi. Cu toate acestea, uniimembri ai opoziţiei ar fi de acord cu neurmărirea penală a colonelui, numai săplece. Liderul libian l-ar fi trimis pe Jadallah Azzouz Talhi, un fost prim-ministru,să stabilească o întrevedere cu rebelii pentru a încheia un acord scris.Potrivit ofertei, Gaddafi urma să predea putereaunui comitet format de Congresul General al Poporului. O sursăapropiată de Consiliu a afirmat că o formulă propusă ar fi fost ca MuammarGaddafi "să predea puterea preşedintelui Parlamentului şi să părăseascăţara cu o anumită sumă de bani", dar că problema banilor ar fi un obstacolserios din punctul de vedere al Consiliului Naţional. Un alt membru al opoziţiei, Amal Bugaigis, a dezvăluit că au fost depuse mai multe contraoferte,cu mai multe cereri. Printre ele este o prevedere care specifică faptul căliderul Gaddafi trebuie să recunoască imediat că nu este conducătorul Libiei. Însă surpriză, membriiopoziţiei se contrazic. Un membru al serviciului de presă din cadrulConsiliului, Essam Gheriani, a menţionat că, "din informaţiile pe care le deţinem, nu a fost înaintată Consiliului nicio astfel de ofertă".De asemenea, unul dintre oficialii forţelor rebele, Ahmed Jabreel, a declarat:"Am spus tot timpul că orice negociere trebuie să aibă loc pornind de lafaptul că Gaddafi va renunţa la putere. Nu poate exista nici uncompromis".

Unpurtător de cuvânt al Guvernului libian, Musa Ibrahim, a negat vehementinformaţiile potrivit cărora Muammar Gaddafi ar fi încercat să încheie un acordcu rebelii privind demisia sa, calificând informaţiile drept minciuni.

Variantele de lucru ale Occidentului

Trei membri ai Consiliului de SecuritateONU - Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite - lucrează la orezoluţie despre stabilirea unei zone de restricţie aeriană asupra Libiei. Dar orice fel de intervenţiemilitară s-ar putea confrunta cu critici dure din Rusia şi China, doi membripermanenţi ai Consiliului, care pot exercita puterea de veto. Oricerezoluţie asupra unei intervenţii militare în Libia ar trebui să fie supusăvotului din partea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. NATO a lansatzboruri de supraveghere permanentă asupra Libiei, analizânddiverse opţiuni în condiţiile escaladării violenţelor în această ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image