2018-10-18 03:59


Au anunţat suspendarea. Dar n-au prezentat nimic

 |  21:00
Au anunţat suspendarea. Dar n-au prezentat nimic

Liderii USL au anunţat ieri că vor declanşa acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Când, cu ce argumente, pe ce voturi se bazează? Nimeni de la Opoziţie n-a ştiut să explice.

Liderii Opoziţiei spun că vor să-l suspende din funcţie pe preşedintele Băsescu în urmadeclaraţiilor pe care acesta le-a făcut cu privire la indexarea pensiilor şi revenirea salariilor la cotele dinainte de tăiere. Traian Băsescu a stârnit indignare din partea Opoziţiei prin declaraţia făcută recent, prin care dădea asigurări că, indiferent de deciziile Curţii privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile în anul 2012, "bani la buget nu există".

Copreşedintele USL Crin Antonescu a recunoscut public că există o problemă în ce priveşte numărul necesar de voturi pentru ca acţiunea de suspendare să fie un succes. Uniunea, care se poate lăuda pe hârtie cu 217 parlamentari, ar avea nevoie de votul a 17 parlamentari ai PDL ori neafiliaţi politic pentru a cumula voturile necesare pentru suspendarea lui Băsescu, circa 234. Aceasta în condiţiile în care actuala Coaliţie guvernamentală numără 345 de parlamentari şi senatori.

Olguţa Vasilescu a declarat încă de joia trecută că PDL s-ar putea trezi cu “o surpriză plăcută” în sensul în care, în acest moment, există mai mulţi aleşi ai Puterii nemulţumiţi de activitatea preşedintelui ţării. ”Nu este un moft, o invenţie de agendă”, a spus Antonescu în conferinţa de presă de după întâlnirea cu liderii Uniunii. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat şi el că ar demisiona din Parlament în cazul în care se ajunge la referendum şi populaţia ar respinge demiterea preşedintelui Băsescu: ”Dacă ajungem la referendum şi poporul spune că noi am greşit, parlamentarii, şi că ei îl vor pe Băsescu, normal, logic, cum să nu. Dar să ajungem la referendum, noi vrem să ajungem la popor, nu vrea Băsescu la popor”.

Cu toate acestea, cu un pas înapoi par a fi alţi lideri importanţi din structurile de conducere ale celor două partide. Puiu Haşotti, liderul grupului PNL de la Senat, a declarat înainte de şedinţa USL că, după părerea sa, decizia de suspendare a preşedintelui ţării ar trebui discutată după alegerile de anul viitor. Inclusiv viceliderul PNL Eugen Nicolescu priveşte cu uşor scepticism procedura de suspendare a lui Băsescu, susţinând totuşi că “lui Traian Băsescu i se poate reproşa tot ceea ce face din 2009 încoace”.

De cealaltă parte a baricadei, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL, a declarat: ”Practic, USL se înfundă din ce în ce mai mult în propria incompetenţă şi neputinţă şi au ajuns în situaţia de a avea nevoie de un nou scandal”.

Conducerile principalelor partide aflate în Opoziţie, PSD şi PNL, vor desemna zilele următoare membrii unei comisii comune a USL care va elabora cererea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. Aceasta va fi depusă la grupurile parlamentare, după care urmeazăprocedurile prevăzute de Constituţia României. Pentru ca preşedintele să poată fi suspendat din funcţie, va fi nevoie de jumătate plus unu din numărul total de voturi al senatorilor şi deputaţilor, legea spunând că, dacă suspendarea va fi aprobată, în cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pentru demiterea preşedintelui.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02

TAGURI: opozitie, vorbe, usl, lideri, traian basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...