2018-10-18 19:42


Oprea se leapădă de imunitate. Generalul își roagă colegii senatori să aprobe cererea DNA de urmărire penală împotriva sa

 |  21:01
Oprea se leapădă de imunitate. Generalul își roagă colegii senatori să aprobe cererea DNA de urmărire penală împotriva sa

Senatorul Gabriel Oprea i-a trimis o scrisoare lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și președintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc, în care le cere colegilor săi parlamentari să aprobe cererea de urmărire penală făcută de DNA împotriva sa, pentru a nu se prelungi aflarea adevărului.

„Conform art.109, alin.2 din Constituția României și a deciziilor nr. 93/1999 și 270/2008 ale Curții Constituționale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcției de ministru, care în prezent deține calitatea de senator. Vă aduc la cunoștință faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăția mea", a transmis liderul UNPR în scrisoare.

Oprea mai spune că se consideră „nevinovat de faptele care i se impută”: „nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus față de ceilalți miniștri de resort”. „Există un plan de măsuri care funcționează în baza unor instrucțiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecției și a însoțirii permanente a ministrului de Interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului. În consecință, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului și nici imaginea UNPR să fie afectate, așa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuție astfel de subiecte", a scris fostul ministru.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială. Conform DNA, în cazul lui Oprea, infracțiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale Poliției Rutiere. De același servicii ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol nelegal care i se impută tot lui Oprea, ca abuz în serviciu.

Solicitarea procurorilor, la Comisia Juridică

Biroul Permanent al Senatului a trimis miercuri solicitarea DNA către Comisia juridică, aceasta urmând să se întrunească în şedinţă marţea viitoare, potrivit declarațiilor lui Tăriceanu, dar președintele Senatului nu a știut să spună exact când va fi emis un aviz în comisie. El a mai precizat că formațiunea sa, ALDE, va lua o decizie privind votul după ce dosarul va fi studiat și după raportul comisiei.

Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-27

TAGURI: gabriel oprea, senator, calin popescu tariceanu, catalin boboc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA COMUNALA
27 Ian 2016

Daca vomita doctorul cu 1000 de Doctori in buzunar va iesi hora mare in politica si servici .
TARTORUL
28 Ian 2016

ARE VILOI DE 800 MP SI TEREN 3500 M P CU PISCINA , IN PIPERA , INCHIRIATA LA O GRADINITA SI SCOALA CU 10 000 EURO CU NEVASTASA . DIN 1995 .
Random imageUltimele stiri


loading...