2017-01-19 02:18

POLITICA


Orban, la încălzire pentru Fondurile Europene

 |  20:25
Orban, la încălzire pentru Fondurile Europene
Pentru postul de ministru al gestionării fonduriloreuropene bursa zvonurilor dă tot mai certă numirea unei singure persoane: consilierulprezidenţial Leonard Orban.

Numele fostului comisar european e confirmat de mai mulţilideri ai coaliţiei de guvernare drept cea mai probabilă alegere pentru viitorul portofoliu. „Esteposibil. E cea mai potrivită soluţie în momentul de faţă”, a declarat pentru„Puterea” Valeriu Steriu, şeful Comisiei prezidenţiale pentru agricultură. CristianRădulescu, liderul senatorilor PDL, vede la fel lucrurile. „În partid nu s-adiscutat, dar am auzit şi eu acest nume pentru postul respectiv. Şi mi se pareOK. Am mai auzit câteva nume, dar mult mai puţin - doar ca nişte ipoteze”, ne declară senatorul democratliberal.

Dacă lucrurile vor sta, în final, aşa, rezolvareaproblemei ar putea crea o alta. Oamenii PDL din Guvern nu mai sunt greii dealtă dată, ci, în afară de Emil Boc şi de Elena Udrea, sunt mai degrabă oamenifără o influenţă politică reală. Cu încă un portofoliu acordat unui tehnocrat, fenomenuls-ar accentua, iar PDL ar ajunge să aibă, practic, doar jumătate din cabinet. „Osă fie discuţia asta în partid, de ce numai ăsta este bun şi unde sunt ceilalţioameni ai partidului. Atunci se vor mai developa nişte nume - ăla, ăla. Să seregleze întâi lucrurile cu înfiinţarea postului”, aşteaptă încă Rădulescu.

În acest timp, unii colegi de guvernare de la UNPR aidemocrat-liberalilor l-ar fi văzut în funcţie pe fostul ministru PSD al muncii,Marian Sârbu.SenatorulUNPR Şerban Mhăilescu spune însă că partidul său nu a cerut la negocieri noulpost de ministru. “Poate să fie oricinede la Vasile Puşcaş la Leonard Orban, dacă vrei să faci performanţă”, declarăMihăilescu. Precizăm că Vasile Puşcaş este membru PSD, deci slabe şanse să fienumit în funcţie.

Liderulgrupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, membru al coaliţieide guvernare, ne-a declarat că nu are informaţii despre numele viitoruluiministru, de unde se deduce că subiectul nu a fost finalizat în negocierile dincoaliţie.

Alţii l-au văzut ministru şi pe tânărul pedelist CătălinVătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, dinsubordinea premierului, fost consilier al lui Stolojan şi Boc - cel acuzat deLiviu Dragnea că a ordonat scandalul împotriva sa pe tema fraudării fondurilor UE.

Tuturoracestora, preşedintele Traian Băsescu le-a transmis aseară, la postul public deteleviziune, că numele viitorului ministru a fost deja stabilit într-o discuţiecu premierul Emil Boc. "Nu fac un secret din a vă spune că ştiu cine vafi. E convenit cu premierul. Va fi la momentul la care Parlamentul este aici",a precizat preşedintele.

Postpentru un tehnocrat

Iniţiativaînfiinţării unui minister al “Afacerilor Europene” ţine cont şi de experienţaaltor ţări unde, după ce au fost înfiinţate astfel de structuri, s-a constatato îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor. UE nu a recomandat pentru acest post un tehnocrat, însă voci din societateacivilă de la noi au cerut un om independent politic, dar „nu din aceia care sepricep la fondurile structurale şi sunt goi pe dinăuntru, cu spirit demanager,” cum spunea zilele trecute directoarea IPP, Violeta Alexandru. În urmaunei analize de 6 luni a stadiului absorbţiei fondurilor europene, IPP a ajunsla concluzia că noul portofoliu e unica soluţie pentru gestionarea absorbţieifondurilor, pentru că, în acest moment, nici măcar evidenţa proiectelor nu epăstrată în acelaşi format, de autorităţile de management. Ca atare, absorbţia estelipsită de orice viziune şi slabă - la jumătatea exerciţiului financiar2007-2015 este sub 20% pe principalele programe operaţionale.

Cabinetul Emil Boc are, în prezent, ca reprezentanţipolitici ai PDL patru vicepreşedinţi, încă patru parlamentari şi un membru alBPN - restul sunt independenţi sau membri UDMR ori UNPR. Cu noul ministrutehnocrat, membrii ne-pedelişti ar ajunge la 8 portofolii - aproape jumătatedin cele 17 posturi ale cabinetului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image