2017-01-19 00:16

POLITICA


“Pact de competitivitate”. Germania vrea să controleze mişcările economice din UE

 |  18:41
“Pact de competitivitate”. Germania vrea să controleze mişcările economice din UE

Germaniavrea să controleze, dar s-a săturat să ajute ţările cu probleme. În vreme ceComisia Europeană vrea o creştere rapidă a fondurilor care pot fi împrumutateţărilor cu probleme, Germania, marea contributoare a UE, susţine că nu e nevoiesă se acţioneze precipitat pentru suplimentarea fondurilor ori pentruextinderea activităţilor de creditare.

Înschimb, cancelarul german, AngelaMerkel, vrea să propună membrilor zonei euro un "Pact deCompetitivitate", care va include angajamente concrete din partea statelorde a-şi îmbunătăţi competitivitatea, dar şi mai multe restricţii pentru ţările-problemă,potrivit publicaţiei Der Spiegel. Acordul va cuprinde obligaţii concrete pentru consolidarea competitivităţii,"mai ambiţioase şi mai stricte decât cele decise la nivelul celor 27 destate din Uniunea Europeană", menţionează cotidianul german. Pentruevaluarea eforturilor în privinţa îndeplinirii obligaţiilor asumate de ţărileuniunii monetare, Berlinul are în vedere introducerea mai multor criterii,precum unele referitoare la costurile forţei de muncăpentru reducerea decalajelor dintre state în această privinţă, la finanţarea pensiior sau la investiţii.

Documentulprevede adoptarea primelor măsuri în cadrul unui program de urgenţă decis deBruxelles, pe care statele zonei euro trebuie să-l pună în aplicare în 12 luni.El menţionează, de exemplu, vârsta de pensionare, caretrebuie adaptată la evoluţia demografică, sau introducerea unuiplafon limitativ pentru deficitele bugetare după modelul celui existent înGermania.

Membriizonei euro dezbat suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiară,creat pentru ajutarea ţărilor confruntate cu probleme financiare şi la care,până în prezent, nu a recurs decât Irlanda.

Guvernulgerman evocă trei condiţii pentru a accepta suplimentarea facilităţii,respectiv introducerea de sancţiuni cu aplicare mai automată pentru statelecare nu respectă regulile, angajamentul fiecărei ţări de a avea finanţe publicesolide şi îmbunătăţirea competitivităţii pe termen lung.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image