2017-01-19 17:23

POLITICA


Pakistanul a arestat informatori ai CIA care aveau legătură cu uciderea lui Bin Laden

 |  16:43
Pakistanul a arestat informatori ai CIA care aveau legătură cu uciderea lui Bin Laden

Serviciile de informaţii militare pakistaneze au arestat cinci informatoriai CIA care au transmis informaţii agenţiei americane înainte de raidul dinmai, soldat cu uciderea liderului al-Qaida, Osama bin Laden, relateazăcotidianul New York Times. Soarta acestora este neclară în acest moment, încontextual tensiunilor dintre cele două părţi.

Unul dintre cei arestaţi ar fi militar în cadrul forţelorarmate pakistaneze, care, potrivit unor oficiali, înregistra numerele deînmatriculare ale maşinilor care veneau în vizită la reşedinţa lideruluiterorist din Abbottabad. Problema arestării lor a fost ridicată de directorulîn exerciţiu al CIA, Leon Panetta, în cursul vizitei sale de săptămâna trecutăde la Islamabad, în cadrul căreia s-a întâlnit cu responsabili militari şi deinformaţii pakistanezi. Serviciulde informaţii ISI din Pakistan a refuzat să comenteze, dar armata a negat căvreun militar a fost printre cei arestaţi în legătură raidul din mai. Un înalt oficial pakistanez din zona informaţiilor a spuscă persoanele arestate sunt încă investigate şi după finalizarea ancheteiautorităţile vor spune dacă au fost informatori CIA. La Washington există opinii că arestarea celor cinci reprezintă un nousemn al decalajului apărut între priorităţile SUA şi ale Pakistanului în luptaîmpotriva terorismului, mai notează New York Times. Tensiunile au luat amploaredupă raidul vizându-l pe Bin Laden, în urma cărora serviciile pakistaneze desecuritatate au fost puse într-o poziţie delicată şi care a generat întrebăriprivind cum a putut cel mai căutat om din lume să se ascundă într-un oraşmilitar important fără ca autorităţile de la Islamabad să ştie.

Săptămânatrecută, adjunctul directorul CIA, Michael Morell, a evaluat cooperareaPakistanului cu Statele Unite cu privire la operaţiunile de combatere aterorismului la „trei” pe o scară de la 1 la 10.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image