2017-01-23 08:39


Pakistanul, cuib pentru extremişti. Nume important pe lista celor mai vânaţi terorişti, misteriosul Mullah Omar ar fi fost ucis

 |  17:18
Pakistanul, cuib pentru extremişti. Nume important pe lista celor mai vânaţi terorişti, misteriosul Mullah Omar ar fi fost ucis
Misteriosul Mullah Mohammed Omar, liderultalibanilor din Afganistan şi următoarea ţintă declarată pentru americani dupăeliminarea lui Bin Laden, ar fi fost ucis în Pakistan, zonă în care a trăit înultimii 10 ani. Talibanii au negat cu tărie ştirea, acuzând occidentalii depropagandă. Autorităţile de la Islamabad au respins în repetate rânduri căliderul taliban s-ar adăposti pe teritorul Pakistanului.

Mullah a dispărut în ultimele cincizile, a declarat Lutfullah Mashal, un purtător de cuvânt al Direcţiei Naţionalede Securitate din Afganistan. Mashal a declarat că „speră” că Omar este mort,dar nu poate confirma. „Sursele noastre şi membrii importanţi talibani confirmăcă nu-l pot contacta”, a spus el, adăugând că Omar a trăit în Quetta, Pakistan,în ultimii 10 ani. Ştirea uciderii liderului taliban a fost dată de agenţia Xinhua, citând un canal de televiziune privat. Un responsabil dinserviciile de securitate afgane a confirmat pentru Xinhua eliminarea mollahuluiOmar, indicând că acesta a fost ucis pe teritoriul Pakistanului. „Mollahul Omara fost ucis pe drumul dintre oraşul pakistanez Quetta şi provincia Waziristanulde Nord” de la graniţa cu Afganistanul, a relatat canalul de televiziune Tolo,într-un buletin de ştiri, citând surse anonime din serviciile secrete afgane.Nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la modul în care a fost ucisideologul talibanilor din Afganistan şi de către cine. Un oficial din zona serviciilor pakistaneze anumit informaţiile drept „prostii” şi „dezinformare”, adăugând că nu are ideedacă liderul taliban este viu sau mort. Serviciul de informaţii pakistanez ISI a fost de multe oriacuzat că a avut legături puternice cu talibanii afgani de-a lungul anilor. Maimult, Pakistanul a respins în mod constant că liderul taliban s-ar afla peteritoriu său. Pe de altă parte, talibanii neagă cu tărie ştirea morţii luiMullah. „Mollahul Omar este în viaţă şi se află în siguranţă.Este pură propagandă. Este absolut imposibil”, a declarat Zabihullah Mujahid,reprezentant al mişcării radicalilor talibani din Afganistan într-o convorbiretelefonică, adăugând că acesta se află în Pakistan, într-un loc sigur.

Un mister şi o ţintă

Mollahul Omar, pentru care Guvernul SUAa oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii careduc la capturarea sa, a supravieţuit până acumde nenumărate ori vânătorii declanşate împotriva sa de către trupele americanedin Afganistan, de la căderea regimului taliban în urma invaziei SUA peteritoriul Afganistanului, la sfârşitul anului 2001, pentru că îi acordaseadăpost liderului reţelei al-Qaida, Osama bin Laden, care a revendicat înnumele organizaţiei sale atentatele de la 11 septembrie 2001. La începutullunii mai, după eliminarea lui Osama, oficiali americani şi italienideclaraseră că următoarea ţintă ar putea fi mollahul Omar. Omar a fost un cleric islamiccare a preluat puterea în Afganistan la începutul anilor1990 şi a stabilit linia unui regim fundamentalist islamic care a dat o mână deajutor lui Osama bin Laden şi reţelei teroriste al-Qaida. Singuraticul Omar arefuzat să fie fotografiat sau filmat şi rareori a călătorit. Execuţiile publice au fost frecvente în timpul puterii sale şitratamentul aplicat femeilor a atras condamnarea internaţională a regimuluitaliban. După intrarea trupelor coaliţiei în Afganistan, Omar a dispărut. Aspectul acestuiaa rămas un mister pentru mulţi. Din când în când, transmite mesaje care săarate că lupta sa pentru recâştigarea Afagansianului continuă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image