2017-01-21 00:08

POLITICA


Pakistanul poate tăia linia de alimentare NATO din Afganistan, după uciderea lui Bin Laden

 |  19:28
Pakistanul poate tăia linia de alimentare NATO din Afganistan, după uciderea lui Bin Laden
Politicienii pakistanezi promit să revizuiască relaţiile cu SUA dupădisputele cauzate de atacurile cu drone şi asasinarea liderului al-Qaida, semnal nemulţumirilor tot mai accentuate. Condamnând raidul american din 2 mai dela casa lui Bin Laden din Abbottabad, ca o "violare a suveranităţiiPakistanului", Parlamentul a votat în unanimitate revizuirea termenilor deangajament cu Washingtonul.

Orezoluţie adoptată într-o şedinţă comună a Parlamentului a condamnat acţiuneaStatelor Unite, a cerut revizuirea acordului bilateral de lucru, a solicitat oanchetă independentă şi a ordonat oprirea imediată a atacurilor cu drone de-alungul regiunii sale de graniţă. Moţiunea parlamentară a părutdestinată să abată atenţia de la întrebările incomode despre sanctuarul lui BinLaden în Pakistan. În cazul în care SUA nu vor pune capătraidurilor şiatacurilor unilaterale cu drone, Pakistanul se va vedeanevoit "să ia în considerare măsurile necesare, inclusiv retragereafacilităţii de tranzit" folosite de Forţa Internaţionalăde Asistenţăpentru Securitate (ISAF) a NATO pentru trupele din Afganistan, se afirmă înrezoluţie. Vineri un avion al CIA atras cu rachete care au ucis cinci persoane, fiind al patrulea atac de laoperaţiunea de ucidere a lui Bin Laden, din 2 mai. Cerereaa venit după ultima revelaţie aşefului adjunct Air Force, care a recunoscut că aparatele CIA au decolat de labaza aeriană Shamsi din provincia Baluchistan. De altfel, Statele Unite au început să privească spreţările din Asia Centrală în încercarea de a reduce dependenţa de Pakistanpentru transporturile militare către Afganistan. Totodată,Parlamentul a cerut şi o anchetă legată de raidul american terminat cu uciderealiderului terorist Osama bin Laden pentru ca astfel de incursiuni să fieevitate în viitor. Rezoluţia cheamă, de asemenea, la revizuirea cooperăriibilaterale în materie de contraterorism.

Oficial,cele două ţări au negat că ar avea divergenţe, însă rezoluţia de sâmbătă,adoptată în unanimitate, arată clar nemulţumirea tot mai mare a parlamentarilorpakistanezi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image