2017-01-21 08:29

POLITICA


Palestinienii au cedat în faţa Israelului: în 2008 erau dispuşi să renunţe la o parte din Ierusalimul de Est

 |  19:16
Palestinienii au cedat în faţa Israelului: în 2008 erau dispuşi să renunţe la o parte din Ierusalimul de Est

Negociatorii palestinieni au convenitsă renunţe la o mare parte din Ierusalimul de Est în favoarea Israelului, întimpul negocierilor pentru pace din 2008, a anunţat postul de televiziuneAl-Jazeera, sugerând că palestinienii au fost dispuşi să ofere concesii maimari decât au anunţat public. Cine câştigă şi cine pierde din acestedezvăluiri?

Al-Jazeera spune că are 16.076 de înregistrăriconfidenţiale de la reuniuni, e-mailuri, comunicaţii între israelieni,palestinieni şi liderii din SUA, care acoperă perioada 2000-2010. Canalul tvnu a divulgat sursa materialului şi nu a spus cum a intrat în posesia documentelor,dar a anunţat că le va da publicităţii pe toate până miercuri.

Materialeledezvăluie întâlnirile unor oficiali israelieni, palestinieni şi americani încursul cărora negociatorii palestinieni s-au oferit să renunţe la pretenţiileasupra aproape a tuturor coloniilor construite în Ierusalimul de Est, încondiţiile în care, oficial, palestinienii au susţinut că vor ca partea de esta oraşului să fie capitala viitorului lor stat. Oferta, făcută în 2008,afost respinsă, se pare, de partea israeliană, care nu a oferit nimic înschimbul concesiilor. Documentele îl citează pe negociatorul-şef palestinianSaeb Erakat, care îi spune fostului ministru israelian de externe Tzipi Livni:"Nu este un secret că v-am propus cel mai mare Yourshalayem (Ierusalim, înebraică) din istorie". Alte materiale arată, potrivit Al-Jazeera, cănegociatorii palestinieni erau dispuşi să renunţe "la cartierul evreiescşi la o parte din cartierul armean" din Oraşul Vechi al Ierusalimului. Deasemenea, fostul negociator-şef palestinian Ahmad Qorei afirmă la rândul său,într-unul dintre documente, că israelienii pot păstra "toate coloniile dinIerusalim cu excepţia Abu Ghneim", numită Har Homa de israelieni.

Documentele obţinute de postul de televiziune ar puteasubmina poziţia preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, ale cărui declaraţiipublice cu privire la Ierusalim sunt în contradicţie cu ceea ce oficialii luiau promis în privat. Sunt speculaţii că sursa cea mai probabilă a documentelor este un rival palestiniancare vrea să prejudicieze poziţia preşedintelui Mahmoud Abbas.

Deasemenea, unul dintre documente afirmă că preşedintele palestinian MahmoudAbbas a fost informat de un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării, AmosGilad, "despre intenţia Israelului de a lansa o ofensivă în Gaza" lasfârşitul lui 2008. Un oficial israelian de rang înalt a dezminţit, ieri, aceastăinformaţie, precizând că nici un avertisemnt concret privind o ofensivă nu afost transmis Autorităţii Palestiniene.

Oficialiipalestinieni au pus sub semnul întrebării autenticitatea documentelor publicatede Al-Jazeera. Negociatorul-şef palestinian Saeb Erekat a declarat într-uninterviu că documentele conţin "minciuni şi jumătăţi de adevăr".

Grupareamilitantă Hamas, care conduce Fâşia Gaza, a condamnat echipa de negociatoripalestinieni. Sami Abu Zhuri, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat cădocumentele interne date publicităţii demonstrează colaborarea dintre AutoritateaPalestiniană şi Israel. El a acuzat Guvernul Abbas că lucrează cu Ierusalimulpentru a distruge noţiunea de stat palestinian. Hamas, care refuză sărecunoască dreptul Israelului de a exista, a fost calificată drept organizaţieteroristă de SUA şi UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image