2017-01-24 19:33


Papa: Evreii nu sunt responsabili pentru moartea lui Iisus

 |  18:56
Papa: Evreii nu sunt responsabili pentru moartea lui Iisus

În a doua carte din seria „Iisus din Nazaret”, programată pentru lansare pe10 martie, Papa Benedict al XVI-lea spune că evreii nu sunt responsabili în modcolectiv pentru moartea lui Iisus Hristos. Numeroase interpretăriau fost folosite, timp de secole, pentru a justifica persecuţia evreilor. După ce a fost ales pontif în 2005, Benedict, de origine germană, care aslujit în organizaţia TineretuluiHitlerist în timpul războiului, a avut o relaţie tensionată cu evreii.

Nu este prima dată cândPapa, văzut a fi o alegere conservatoare după moartea lui Ioan Paul al II-lea,a făcut valuri pentru poziţii considerate progresive pentru Biserica Catolicămodernă. Deşi Vaticanul a mai folosit acestargument în legătură cu evreii, poziţia Suveranului Pontif este considerată ca fiindcea mai accesibilă soluţie pentru combaterea antisemitismului modern. BisericaCatolică a emis cel mai important document pe această chestiune în 1965 - Nostra Aetate - , care a revoluţionatrelaţiile dintre evrei şi Biserica Catolică. Documentul susţine că moartea luiIisus Hristos nu poate fi atribuită evreilor în mod colectiv, nici la momentulproducerii ei, nici în prezent. Potrivit Papei, în timp ce unele dintre Evanghelii se referă la poporul evreu care a cerutcrucificarea lui Hristos, de fapt doar "aristocraţia templului" acerut răstignirea lui după procesul său. Astfel, Benedict a contestat interpretări din Biblie care aufost folosite de secole pentru a justifica persecutarea evreilor. "Sfântul Matei atribuie cererea pentru crucificarea lui Iisus«la tot poporul». Dar el nu poate fi susţinut de un fapt istoric: Cum ar puteaîntregul popor evreu să fie prezent la acest moment pentru a cere moartea lui Iisus?",scrie Papa. "Realitatea istorică apare în Sf. Ioan şi Marcu.Adevăraţii acuzatori erau în templu, la acel moment” adaugă el.

Relaţiile SuveranuluiPontif cu evreii au fost de multe ori tensionate. Ele s-au deteriorat înianuarie 2009, când Papa Benedict a sprijinit un ultra-tradiţionalist episcopbritanic, care a provocat indignare pentru căa pus la îndoială amploarea Holocaustului, susţinând că naziştii au uciscel mult 300.000 de evrei.

Vaticanul a lansatextrase din carte, care va fi publicată pe 10 martie, în limba engleză şi alteşase limbi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-20

Mai multe imagini:
Papa: Evreii nu sunt responsabili pentru moartea lui Iisus
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image