2018-10-18 06:00


Parlamentarii, votaţi ca primarii

 |  21:00
Parlamentarii, votaţi ca primarii

Senatul a aprobat ieri proiectul de lege USL, de introducere a votului uninominal majoritar într-un tur. Conform noilor reglementări, candidatul care va avea cele mai multe voturi în colegiul său va obţine mandatul de senator sau deputat la alegerile parlamentare din toamnă. Doar că există probleme cu privire la reprezentativitatea cetăţenilor, iar analiştii politici au explicat dezavantajele acestui sistem de vot.

Votul uninominal majoritar a fost propus de USL, fiind o modificare a Legii electorale, şi prevede ca acela care are cele mai multe voturi în colegiu să devină senator sau deputat. Astfel, dacă primul în preferinţele cetăţenilor are 30% din voturi, nefiind un alt candidat care să aibă mai mult, cel cu 30% va avea mandat de parlamentar. Propunerea a fost adoptată în Senat cu 77 de voturi pentru, 9 împotrivă, iar 17 senatori s-au abţinut de la vot.

Pîrvulescu: Nu este constituţional

Cristian Pîrvulescu şi Alfred Bulai consideră că sistemul propus de Ponta şi Antonescu este în avantajul USL, dar un dezavantaj pentru cetăţeni, deoarece preferinţele lor nu vor fi reprezentate în mod corect, mai ales că nu există un prag electoral. Declaraţiile au fost făcute pentru ziarul PUTEREA.

Mai mult, Pîrvulescu, preşedinte Pro Democraţia, a spus că există şi probleme de constituţionalitate: „Sistemul propus de USL este o stretegie pe termen scurt, pentru a câştiga alegerile din toamnă, mai ales că nu există un prag electoral. Dar este un mare dezavantaj pentru democraţie, care trebuie să reprezinte opinia cetăţenilor. Personal, pot spune că există o problemă de constituţionalitate, deoarece Constituţia ţării garantează egalitatea cetăţenilor. Or, în condiţiile în care nu le asiguri reprezentativitate la alegerile parlamentare, nu cred că vorbim despre egalitate. În plus, USL a venit cu nişte explicaţii incredibile, cum că trebuie respectată decizia celor majoritari.

Pîrvulescu a mai spus că acest sistem de vot nu este în conformitate nici cu ideologiile partidelor europene din care se trag PSD şi PNL: ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa) şi Partidul Socialiştilor Europeni. Ambele formaţiuni susţin un sistem de vot majoritar proporţional. Profesorul consideră că sistemul din 2008 era mai avantajos pentru cetăţeni.

Bulai: Sistemul avantajează clar USL

Alfred Bulai, profesor de sociologie electorală la SNSPA, a declarat că sistemul de vot este în avantajul partidelor care acum guvernează: „Eu cred că acest sistem nu avantajează democraţia în primul rând, şi mă refer aici la gradul slab  de reprezentativitate al cetăţenilor, dar clar, avantajează PSD şi PNL. Primul ia tot. Adică, dacă cel care are cele mai multe voturi, să spunem 25% din perferinţele electoratului din colegiul respectiv, iar restul de 75% din preferinţe sunt împărţiţi între alţi candidaţi, aceşti 75% nu vor fi reprezentaţi", a susținut Bulai.

Bulai mai consideră că în România este nevoie de o învăţare socială când vine vorba despre schimbarea ciclurilor electorale, întrucât trecerea de la un sistem de vot la altul nu este benefică.  Profesorul este de părere că sistemul de vot din 2008, care era proporţional, era în avantajul populaţiei, ca opţiune de vot. Sau cel puţin să se păstreze o variantă mixtă, la Senat să fie unimonimal pur, iar la Camera Deputaţilor să existe o proporţionalitate.

Bogdan Teodorescu, analist politic şi consultant  USL, consideră că votul uninominal majoritar întru-un singur tur este în avantajul partidelor mari. Cu privire la reprezentativitate,  acesta a declarat că au existat nedreptăţi şi în 2008, când cel care a câştigat un mandat de senator sau de deputat a fost al treilea ca număr de voturi.

Cum era în 2008

În  2008, sistemul de vot a fost unul uninominal mixt într-un singur tur. Un loc în Parlament îl câştiga cel care obţinea din start jumătate plus 2 din voturile totale. Restul mandatelor erau acordate proporţional, în funcţie de reprezentativitatea partidelor la nivel naţional şi judeţean. Astfel, dacă un partid avea 5% din voturi, acelaşi partid obţinea şi 5% din mandate. În 2008, cele mai multe mandate le-a avut PDL,  115 la Cameră şi 51 la Senat.

Explicaţiile USL

Victor Ponta şi  Antonescu au argumentat necesitatea introducerii acestei modificări, în plenul Senatului: „Propunerea mea şi a domnului Crin Antonescu prevede o singură modificare fundamentată - cel care câştigă colegiul, care se află pe primul loc în colegiul său electoral să meargă direct în Parlament conform voinţei celor care votează în respectivul colegiu. Am făcut această propunere în considerarea criticilor aduse în perioada scursă de la ultimele alegeri din 2008 faţă de modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii şi, în mod sigur, faţă de ceea ce considerăm a fi o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe între cei care câştigă colegiul şi cei care i-au votat”, a argumentat preşedintele PSD.

Pentru a-şi apăra proiectul de lege propus, un senator PSD a declarat: „Formula din 2008 nu era deloc corectă. Spre exemplu, dacă PDL a avut 25% reprezentare la nivel naţional, a trebuit să aibă 25% şi în judeţe. Nedreptatea mare vine de la următoarea situaţie: a fost un caz în care mandatul de parlamentar a fost obţinut de cel de la PDL, care avea doar 5.000 de voturi, în condiţiile în care erau alţi candidaţi care aveau 30.000 de voturi. Totodată, social-democratul ne-a spus că membrii PDL s-au abţinut de la vot. Senatorul a declarat că cei din PDL dezaprobă legea proiectului USL pentru că democrat-liberalii se află în cădere liberă în sondaje: „Ei ştiu că stau foarte prost în sondaje, că nu au cum să ia mai mult de 15% din colegii, de aia vor ei iar sistem proporţional”.

Legea va trebui să treacă şi de Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-11

TAGURI: USL, proiect de lege, alegeri parlamentare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Ghid de purtare a dresurilor în sezonul rece Acum 6 ore | (1)
Sfaturi si curiozitati


loading...