2019-03-21 12:01


Parlamentul inginerilor. Un partid al absolveţilor de ştiinţe exacte ar putea avea majoritatea în Legislativ

 |  20:24
Parlamentul inginerilor. Un partid al absolveţilor de ştiinţe exacte ar putea avea majoritatea în Legislativ
Parlamentul este unica autoritatelegiuitoare în România. Cel puţin aşa ne spune Constituţia. Dacă însă vreţi săaflaţi cine sunt legiuitorii României şi ce formaţie profesională au ei, textulde mai jos v-ar putea lămuri. Cu atât mai mult cu cât una din temele principalede dezbatere publică în această perioadă o reprezintă reducerea numărului deparlamentari de la 468 la 300.

O privire aruncată peste CV-urile parlamentarilor îţipoate strica părerea despre cei care ne reprezintă. Descoperi că mulţi auintrat în politică pe criteriul "dacă alţii pot, eu de ce nu?". CV-urilearată foarte diferit: unii îşi dau şi mobilul, alţii menţionează şi cursuri deo săptămână, ori cunoaşterea sistemului Windows (Sulfina Barbu). Unii nu-şitrec anii în care şi-au făcut facultatea facultăţilor, în timp ce alţii preferăsă posteze, în loc de detalii, galerii de poze (Roberta Anastase). Există şi câţivacare nu au vreun CV postat nici pe site-ul Parlamentului, nici pe altul. Mulţiîşi iau, se pare, titluri universitare şi academice ca şi cum şi-ar cumpăramaşini, iar cei care au făcut mai multe facultăţi au găsit timpul liber necesarabia după ce au intrat în serviciul naţiunii - ca şi cum s-ar putea ocupa eficientde două lucruri deodată. Se pot constata predilecţii pentru anumite tipuri deformaţie în fiecare partid, şi o înclinaţie a diferitelor categoriiprofesionale către anumite curente politice.

# Din cei 468 de parlamentari, 37% sunt ingineri, iardacă adăugăm şi un subinginer şi pe cei 20 de absolvenţi de matematică sau fizică,puteam spune că 42% sunt formaţi în spiritul ştiinţelor exacte. Mai puţin de unsfert, 24%, sunt economişti, la care, dacă îi mai punem pe cei cu doctorat îneconomie ajungem la 26%. Studii juridice au un procent de 20% dintre legiuitori.

# Dintre deputaţi, 35% au diplomă de inginer, cu tot cuabsolvenţii de matematică/fizică 38,6%. 26% sunt economişti, sau 28%, dacă îisocotim şi pe cei cu doctorat interdisciplinar. 20,8% au calificare de jurişti,dintre care unul e încă student.

# La Senat, procentul de ingineri e şi mai mare: 43%, saucu absolvenţii de matematică-fizică, 50%. Pe locul doi sunt economiştii cu 20% (22%,cu doctorii). Juriştii reprezintă 19% (incluzându-l pe Cătălin Voicu şi unsenator student).

# Grupul PDL are cea mai exactă gândire: 51 deputaţi ingineri şi 4 matematicieni,adică 45% din total, în timp ce la Senat procentul e chiar mai mare - 52%. 24%dintre deputaţii PDL au Dreptul, ca şi 15%dintre senatorii aceluiaşi partid (unul este în prezent student). 26 de economiştişi 2 doctori în economie reprezintă 23% dintre deputaţi, în timp ce la Senat,ponderea este de 19%.

Grupul mai cuprinde absolvenţi de medicină, medicinăveterinară, farmacie, educaţie fizică, studii politice, ştiinţe militare,regie, filosofie, sociologie, pictură, teologie – baptistă şi ortodoxă -, limbistrăine şi filologie, în timp ce 2 au doar liceul (Silviu Prigoană şi CosticăCanacheu).

# Grupul PSD are la Camera Deputaţilor 32 ingineri, plus 2 absolvenţi de fizică şi unulde matematică - reprezentând în total aproape 40%. În timp ce la Senat, inginerii, plus doi fizicieni şi Voicu (absolventde Ingineria mediului) reprezintă 60% din grup. Economiştii PSD ocupă 26 de locurila Cameră, plus alte două cei cu doctoratul, adică 31,4%. Dintre senatoriisocial-democraţi, economiştii reprezintă 20%.

Studii de drept au22 de deputaţi pesedişti, plus încă unul care este student: 26%. La Senat, fărăsenatorul Voicu, proporţia e aceeaşi.

Printre parlamentarii social-democraţi mai suntabsolvenţi de studii medicale, de sociologie, arhitectură, istorie sau istorie-filosofie,muzică, teologie, ştiinţe politice, geografie, educaţie fizică, limbi străine sauşcoli de ofiţeri. Matei Brătianu are doar studii liceale.

# Grupul PNL + PC are cea mai mică proporţie de ingineri:36% la Cameră, cu tot cu un matematician şi un fizician, şi 29% la Senat – câteconomiştii, care la Cameră au 33%. Doar 15% dintre deputaţii liberali şi 12%dintre senatori au studii de drept. Grupul mai are absolvenţi de istorie (5), litere,ştiinţe politice, medicină, teologie, educaţie fizică, ştiinţele naturii.

# La grupul Mixt (UNPR), inginerii reprezintă 53% laCameră şi 42% la Senat. Economişti sunt 33% la Cameră 42% la Senat, iar absolvenţiireprezintă 27% la Cameră şi 8% la Senat. Membri ai grupului mai sunt 3 ofiţeri(20%), plus un medic şi un veterinar.

# Grupul UDMR are, la Cameră, 36,3% absolvenţi de ştiinţe exacte, iar la Senat 55%. 27% dintre deputaţi şi22% dintre senatori au studii de drept, în timp ce economişti sunt doar 3deputaţi (14%). Printre colegi, mai au medici veterinari, filologi, unpsiholog, un meteorolog, un arhitect, un ofiţer care e şi pompier, un actor şiun absolvent de filosofie.

Alfred Bulai: "Învăţământul era pervertit dinaintede '89"

Potrivit sociologului Alfred Bulai, ponderea inginerilor aduşi de votul uninominal în Parlament se explică prinmoştenirea societăţii de dinainte de '90. "Pe atunci, 80% din locurile dinînvăţământul superior erau de ingineri. Era o inflaţie uriaşă. Suzana Gâdea, depildă, care făcuse Metalurgia, a mai adăugat un zero la locurile de la aceastăfacultate: în loc de 50, 500 - deşi era clar că nu aveau unde lucra toţi aceştia.După ’90, inginerii, nemaiavând de lucru, s-au apucat de orice altceva: deafaceri, de jurnalism, iar unii au intrat în politică. Pentru un doctor era maigreu să intre, fiindcă el oricum o ducea mai bine. La fel un jurist bun. Poateinginerii, care lucrau în producţie, erau, cumva, şi mai aproape de oameni.Ceea ce contează însă dincolo de ideea de profesie, este ca ei să ne reprezintecu adevărat în Parlament, pentru că acolo ei trebuie să fie ajutaţi şi deexperţi la elaborarea legilor", spune sociologul, care vede însă problemaîn altă parte: "Din păcate, mulţi dintre cei care au ajuns în Parlamentşi-au luat tot felul de diplome, nu pentru a fi mai competenţi, ci doar dininterese personale: era perfect pentru ei să fie şi avocaţi şi parlamentari, deexemplu. Unii şi-au completat studiileprin corespondenţă sau la diverse facultăţi din provincie, iar scandaluldiplomelor din urmă cu ceva vreme a rămas în coadă de peşte pentru că eraumulţi dintre ei implicaţi. Nu întâmplător avem acum o inflaţie de avocaţi şieconomişti, făcuţi pe bandă rulantă, pentru că pervertirea învăţământuluisuperior, început înainte de '90, continuă şi astăzi", mai crede AlfredBulai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-21

Mai multe imagini:
Parlamentul inginerilor. Un partid al absolveţilor de ştiinţe exacte ar putea avea majoritatea în Legislativ
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
17 Iun 2011

SA DESFIINTAM PARLAMENTUL SI SA AVEM LEGI DE LA BRUSSELES!
DETECTIV
17 Iun 2011

SI FUNCITIA PRESEDINTELUI JUCATOR !
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...