2019-03-19 04:20


Parlamentul mecanic. Deputaţii PDL au votat împotriva propriului Guvern

 |  20:11
Parlamentul mecanic. Deputaţii PDL au votat împotriva propriului Guvern
După ce au votat ca o turmă de oi reducereaTVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei,deputaţii PDL caută soluţii să-şi îndrepte greşeala. Cum delegaţia FMI a venitieri la Bucureşti şi trebuie să se mişte repede, ei au depus la urgenţă douăproiecte de lege care să aducă lucrurile unde au fost. Şi preşedintele Băsescuîi poate salva trimiţând înapoi Parlamentului legile buclucaşe pentrureexaminare.

Deputaţiidin arcul guvernamental au votat marţi două proiecte de lege care prevădreducerea TVA la alimente la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Auvotat cu mare bucurie, ca la Marea Adunare Naţională, s-au dus acasă şi s-auculcat liniştiţi. Când s-au trezit ieri-dimineaţă şi-au dat seama că ceva nu eîn regulă şi au descoperit că au votat împotriva propriului Guvern. Atunci auînceput să se scarpine în cap căutând explicaţii. “Noi am crezut că votăm unraport de respingere”, “a fost o eroare tehnică legislativă”. Liderul deputaţilorPDL, Mircea Toader, s-a grăbit să-şi asume greşeala. El a acceptat chiar să-şidea demisia dacă partidul i-o va cere, dar şi-a mustrat colegii că nu au fostatenţi să sesizeze că ceva nu se potriveşte şi să-l tragă de mânecă. După ces-a mai gândit puţin, liderul deputaţilor democrat-liberali a găsit altvinovat: Secretariatul General că nu explică în ce constă fiecare lege pe caredeputaţii le votează. Un alt deputat PDL, Gheorghe Tinel, a spus resemnat că, “dacă mai facem douăgreşeli ca asta, chiar că trebuie să mergem acasă”. “Decât să te duci la câştigcu un prost, mai bine te duci la pagubă cu un deştept”, a dat el vina,indirect, pe liderul de grup.

Cum sevotează cu turma în Parlament

Practicavotului împământenită în Parlamentul României de după 1989 este foarte simplă:liderul fiecărui grup, echivalentul măgarului din fruntea turmei, citeşte rapoarteleşi avizele şi primeşte indicaţii de la reprezentanţii lor în comisii pentru ada ulterior indicaţii despre cum să voteze oiţelor ascultătoare din turmadeputaţilor. Degetul mare în sus înseamnă că turma votează pentru, degetul mareîn jos - turma votează împotrivă. Săptămâna aceasta însă lucrurile au luat-o puţinrazna şi singurul om care, teoretic, era obligat să ştie ce se votează a făcutsemnul greşit. În turmă s-a aflat şi ministrul-exemplu Elena Udrea, care s-aînghesuit să voteze cum i s-a indicat, probabil încă sub influenţastenogramelor lui Vântu, pe care le analizase pe blog cu maximă concentrare. Înturmă mai era şi ministrul supranumit “spaima stimulentelor”, GheorgheIalomiţianu, dar şi ministrul muncii, Ioan Botiş. PDL-iştii caută acumdisperaţi o cale să îndrepte ce au stricat în euforia votului. Deputaţii au şifăcut un proiect de lege pe care urmau să-l depună ieri la Senat, prin care săse revinăla cele două texte de lege iniţiale, atât cu TVA-ul cât şi cupensia. Ministrul Ialomiţianu a spus că Guvernul trebuie săfacă unact normativ care să îndrepte lucrurile, iar deputatul Mihail Boldea şi-aîndreptat ochii plini de speranţă către Palatul Cotroceni. “Preşedintele sigurva trimite legea înapoi la rexaminare (n.r. de la Cameră legile pleacă lapromulgare la Preşedinţie), pentru că în proiecte nu există prevăzute surse definanţare, aşa cum e legal”, a încheiat el.

Parteneriiau făcut-o intenţionat

Ca să nu sespună şi despre ei că nu ştiu ce votează asemeni PDL-iştilor, partenerii deguvernare de la UNPR şi UDMR au declarat că ei chiar au vrut ca cele douăproiecte să fie adoptate. “Am votat pentru că am văzut această atitudine dinpartea celorlalţi. Şi ca să vă spun cinstit, noi aveam în discuţie o propunerelegislativă pentru returnarea de TVA. (...) În aceste condiţii, chiar m-amgândit că cineva ne-a luat faţa la iniţiativa noastră cu returnarea de TVA şică a scăzut TVA la 5 la sută, şi că acest lucru este sustenabil”, a spusdeputatulUNPR Eugen Nicolicea. Deputatul UDMR Attila Korodi a arătat şi el căparlamentarii Uniunii au votat în cunoştinţă de cauză legea privind TVA şineimpozitarea pensiilor sub 2.000 de ei, votul favorabil fiind dat larecomandarea specialiştilor UDMR din Comisia de buget-finanţe. “Mecanismul esteurmătorul: la grup, există responsabili de temă;la tema aceasta responsabili au fost cei doi colegi din Comisia de buget (PetruLakatos şi Erdei Doloczki Istvan, n.r.), iar dacă semnalul către liderul degrup a fost pozitiv, atunci sigur că grupul urmăreşte decizia respectivă”, a spusdeputatul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-12-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...