2017-01-20 13:53

POLITICA


Parlamentul tacit. Blocaj în cele două camere legislative

 |  19:25
Parlamentul tacit. Blocaj în cele două camere legislative

O groază de legi importante au fost adoptate tacit înCamera Deputaţilor şi în Senat în ultima lună. Proiectele legislative nu au maiajuns în dezbatere în plen pentru că parlamentarii au chiulit. Lista textelorde lege care nu vor mai fi supuse votului se va tot lungi, alte proiecte fiindîn aşteptare. Un răspuns la întrebarea„ce măsuri se vor lua pentru a nu mai fi adoptate tacit” nu ştie să dea nimeni.Iar în timp ce toate aceste proiecte de legi zac prin sertarele de la CasaPoporului, parlamentarii fac atente selecţii pentru bizare deplasări pestehotare. Să joace fotbal, tenis, sau să stea pe plajele din Panama.

Introducereavotului uninominal majoritar. Obligativitatea ca,la alegerile parlamentare, 40% dintre candidaţi să fie femei. Modificareacondiţiilor referendumului pentru demiterea preşedintelui. Examinareapsihologică a demnitarilor. Obligativitatea ca minorităţile naţionale să înveţegeografia şi istoria în limba română. Acestea sunt numai câteva dintre legileadoptate tacit de cele două camere ale Parlamentului. Adică aprobate nuprintr-un vot în plen, ci prin expirarea termenului de 45 de zile pe care unproiect de lege depus la Parlament îl are până a fi votat. Lista legilor adoptateastfel este mult mai lungă însă. De cese întâmplă asta? Motivul e simplu: parlamentarii nu binevoiesc să vină lamuncă. Iar deblocarea situaţiei pare că se vaproduce la Sfântul Aşteaptă.

Careeste traseul?

Unproiect de lege este depus la una dintre camerele Parlamentului. Indiferent căvorbim de Senat, sau de Camera Deputaţilor, în acest caz ea se numeşte „primă cameră sesizată”.Iniţial, textul de lege se duce la comisia de specialitate. Aceasta întocmeşteun raport, iar apoi proiectul este pus pe ordinea de zi şi trebuie dezbătut înplen. De la data trimiterii la comisia de specialitate există un termenconstituţional de 45 de zile, sau de 60 de zile, în funcţie de complexitatea sa,până când textul poate fi votat. Dacă expiră acest termen, el este adoptattacit. După adoptarea tacită, proiectul este trimis celeilalte camereparlamentare, care se numeşte „cameră decizională”. Acolo, el trebuie obligatoriuvotat. Poate dura şi câţiva ani până când parlamentarii camerei decizionale sedecid să voteze acel proiect de lege. Menţionăm că principiul constituţional albicameralismului impune ca toate proiectele de lege să treacă prin ambelecamere parlamentare.

PSDşi PNL dau vina pe Putere

Opoziţia paseazăresponsabilitatea chiulului către PDL. Eugen Nicolăescu, vicelider aldeputaţilor PNL, susţine că deputaţii coaliţiei de guvernare nu vin la serviciuşi din acest caz nu se asigură minimul de 167 de deputaţi pentru a se puteavota o lege. „Este nevoie de 167 de deputaţi pentru a se asiguracvorumul. Iar pentru a-şi trece o lege organică au nevoie nu de prezenţa a 167de deputaţi, ci de votul pozitiv al 167 de deputaţi. Iar ei nu vin. Oricât demulţi deputaţi dintre noi am veni (ai opoziţiei, n.r.), noi nu putem asiguracvorumul, pentru că suntem în total 154. Sunt peste 50 de legi organice careaşteaptă să fie dezbătute, iar ei le tot amână pentru că ştiu că nu pot strânge167 de deputaţi pentru a le adopta”, a declarat Nicolăescu pentru„Puterea”.

Liberalul susţinesus şi tare că PSD şi PNL nu au ce face, cheia dezbaterii proiectelor în plenaflându-se în mâinile coaliţiei. „Opoziţia nu poate face nimic în acest caz,este cu mâinile legate. Pârghia deblocării acestei situaţii o are doar Puterea.Noi ce putem face este doar să arătăm cu degetul dacă sunt legi proaste”,afirmă Eugen Nicolăescu.

Câteva ore pe sâptămână, program în plen

Lideruldeputaţilor PSD, Mircea Duşa, susţine că Biroul Permanent al CamereiDeputaţilor, condus de Roberta Anastase, a stabilit programul de plen aferentacestei săptămâni la numai câteva ore. „În acest moment sunt câteva mii deiniţiative legislative la Camera Deputaţilor. Păi, în doar câteva ore pesăptămână nu poţi dezbate proiectele! Modificarea regulamentului, astfel încâtprogramul de plen a ajuns la doar câteva ore pe săptămână a fost făcută înBiroul Permanent, iar acolo coaliţia guvernamentală are majoritatea, sunt 7 la6”, a declarat Mircea Duşa pentru „Puterea”.

Toader (PDL): Opoziţia nu a venit la lucrări

Mircea Toader,liderul deputaţilor PDL, spune că vina pentru adoptarea tacită a proiectelor oau de fapt cei de la PSD şi PNL. „Ei tot o ţin de vreo două luni pe asta cum călegile sunt adoptate tacit din cauză că nu venim noi. Ceea ce e o prostie.Adevărul e că s-au tot adunat aceste legi anul trecut când Opoziţia nu a venitla lucrări şi din cauza asta Birourile Permanente nu au putut funcţiona. În totacest timp s-au adunat o grămadă de legi şi normal că nu le poţi discuta petoate. Le dezbatem în plen pe acelea pe care le considerăm şi noi că sunt maiimportante” ne-a declarat Mircea Toader. El susţine că PSD poartă vina şipentru adoptarea tacită a legii privind obligativitatea caminorităţile naţionale să înveţe geografia şi istoria în Limba Română.. „Proiectul ăsta a stat în comisia de învăţământ o lună dezile. L-au tot învârtit şi amânat, pentru că preşedintele comisiei deînvăţământ e de la PSD, şi când i-au dat drumul a expirat termenul de 45 dezile”, a mai afirmat liderul democrat-liberal.

Mate Andras (UDMR): Nu poţi să-i aduci cu forţa

Mate AndrasLevente, liderul deputaţilor UDMR recunoaşte clar indisciplina parlamentarilor.„Noi, cei de la UDMR suntem mult mai disciplinaţi. Nu o spun eu, pentru că euca lider de grup pot fi subiectiv, ci, o spune statistica IPP-ului. Din păcate,în cazul proiectului domnului Mircea Giurgiu, coaliţia nu a funcţionat ca ocoaliţie. Credeţi-mă că am vorbit, am vorbit, am vorbit! Am atras atenţia denenumărate ori. Domnul Toader a încercat să-i mobilizeze pe colegi, dar, pânăla urmă, nu poţi să-i aduci cu forţa”, afirmă Mate Andras.

Concedii bizare

Cu toate că nureuşesc să voteze legi, acuzându-se unii pe alţii de chiul, senatorii şideputaţii au timp să-şi stabilească deplasări prin străinătate. Iar în acestcaz se înţeleg de minune. Fie că sunt de la PSD, PNL, PDL, UDMR sau UNPR. Laînceputul lunii iunie (între 8 şi 12, mai precis), 20 de parlamentari vor plecaîn Budapesta să joace fotbal la un turneu interparlamentar. Din lot fac partealeşi ai neamului de toate culorile. Tot pentru scopuri sportive, de dataaceasta fiind vorba de tenis, Liviu Câmpanu (UNPR) a fost delegat de MirceaGeoană (PSD) la un turneu în Croaţia. Şi în luna aprilie a mai avut loc odeplasare de tip „vacanţă” a unui grup parlamentar multicolor. Destinaţia:Panama City.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image